Te tudod, mi a teendő láz esetén? Teszteld tudásodat!

Az átlagos testhőmérséklet egyénenként eltérő lehet, az értékek ráadásul a nap folyamán folyamatosan változnak. Ha azonban a normál napi ingadozásnál nagyobb mértékben emelkedik meg a testhő, azt azért illik komolyan venni. Vajon te tisztában vagy vele, hogy pontosan mi is a teendő ilyenkor? Teszteld a tudásodat!

A kvíz címe: Te tudod, mi a teendő láz esetén?

A kvíz leadje: A láz a test természetes reakciója, a kórokozókkal szembeni harcot hivatott segíteni. Ettől függetlenül azonban nem árt, ha komolyan veszed. Te tudod, mi a teendő láz esetén? Tesztünkből kiderül!

1. A 37,8 Celsius fok már láznak számít. Igaz vagy hamis?

Toggle Expand/ Collapse

Helyes válasz: Hamis

Magyarázat: A testhőmérséklet folyamatosan változik a nap folyamán. A legalacsonyabb értékeket korán reggel, a legmagasabbakat pedig késő délután mérhetjük. Ez utóbbi esetben akár a 37,8 Celsius fokot is elérheti. Mindenesetre lázról csupán 38 ̊C fok feletti hőmérséklet esetén beszélhetünk, addig csak hőemelkedésről van szó. A 39 ̊C és 40 ̊C fok közötti testhőmérsékletet magas, a 40,5 ̊C fok felettit pedig már nagyon magas láznak nevezzük. (Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a hónaljban mérthez (test felszínen) képest magasabb értéket kapunk, ha a végbélben vagy a szájban mérjük a testhőmérsékletet.)

2. Lázat csak vírusok okozhatnak. Igaz vagy hamis?

Toggle Expand/ Collapse

Helyes válasz: Hamis

Magyarázat: A láznak többféle kiváltó oka is lehet. Állhat a hátterében például valamilyen vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés, parazita, de onkológiai, autoimmun vagy egyéb betegség vagy napszúrás is. Ezenkívül akár egyes gyógyszerek és védőoltások mellékhatásaként is jelentkezhet testhőmérséklet-emelkedés.

3. A lázat akár lázmérő nélkül is megállapíthatjuk. Igaz vagy hamis?

Toggle Expand/ Collapse

Helyes válasz: Igaz

Magyarázat: Bár a pontos testhőmérséklet megmondásához szükségünk van egy lázmérőre, a láz tényét pusztán a kísérő tünetek alapján is megállapíthatjuk. A levertség, a hidegrázás, a bőrpír, a fokozott verejtékezés, a szemek csillogása, a szapora pulzus, a fejfájás és az izomfájdalom például mind tipikus jelei a láznak.

4. Azt, hogy kell-e csillapítani a lázat, elsősorban nem a testhőmérséklet magassága, hanem a beteg általános közérzete alapján kell mérlegelni. Igaz vagy hamis?

Toggle Expand/ Collapse

Helyes válasz: Igaz

Magyarázat: A friss szakmai ajánlások nem kötik ki, hogy hány Celsius foktól kell csillapítani a testhőt – azzal kapcsolatban azonban nagy az orvosok között az egyetértés, hogy 38 ̊C fok alatt még nem igazán ajánlott elnyomni szervezetünk természetes védekező mechanizmusát. A legjobb ugyanakkor az, ha a beteg állapota alapján határozzuk meg a lázcsillapítás szükségességét. Rossz közérzet, komoly levertség és zavartság esetén például már érdemes elgondolkodni a testhő csökkentésén.

5. Magas láz esetén kímélni kell a szervezetet, így enni és inni sem ajánlott. Igaz vagy hamis?

toggle more information

Helyes válasz: Hamis

Magyarázat: Az természetes, ha lázas állapotban nincsen étvágyunk, így ilyenkor nem kell feltétlenül erőltetni az evést. A rendszeres folyadékpótlásra viszont fokozottan ügyelnünk kell, hiszen, ha a testhőmérsékletünk tartósan magasabb az ideálisnál, az jelentősen megemeli a kiszáradás kockázatát. A szájszárazság, az aláárkolt szemek, a könnyhiány, a ritka vizeletürítés és a lepedékes nyelv mind a kiszáradás jelei közé tartozik.

6. A láz csillapítására kizárólag gyógyszeres megoldás létezik. Igaz vagy hamis?

Toggle Expand/ Collapse

Helyes válasz: Hamis

Magyarázat: A hűtőfürdő egy úgynevezett fizikális lázcsillapítási módszer, amelyet szükség esetén akár önmagában is, vagy a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is bevethetünk a láz ellen.

7. A hűtőfürdő akkor igazán hatásos, ha a beteg már didereg a vízben. Igaz vagy hamis?

toggle more information

Helyes válasz: Hamis

Magyarázat: A hűtőfürdővel kapcsolatban mindenképpen be kell tartani néhány szabályt. Az egyik legfontosabb, hogy a kezdetben testhőmérsékletű fürdővizet fokozatosan kell lehűteni, de csak maximum 31 ̊C fokosig. Nem jó azonban, ha a beteg dideregni kezd, a vacogás ugyanis csak még tovább emelheti a testhőmérsékletét.

8. A paracetamol hatóanyagot tartalmazó lázcsillapítók terhesség alatt is alkalmazhatóak. Igaz vagy hamis?

toggle more information

Helyes válasz: Igaz

Magyarázat: Ha a kismama orvosa is indokoltnak látja, engedélyezheti a terhesség alatt a paracetamol alkalmazását. Törekedni kell azonban arra, hogy ezt csak a lehető legritkábban, legrövidebb ideig és legkisebb dózisban szedje a várandós nő. Más gyógyszerekkel nem szabad kombinálni.

9. Ha szükséges, akár kétóránként is bevehetünk újabb lázcsillapítót. Igaz vagy hamis?

Toggle Expand/ Collapse

Helyes válasz: Hamis

Magyarázat: Egyik lázcsillapító készítményt sem szabad túl gyakran és az életkor szerint előírtnál nagyobb dózisban szedni. A paracetamol és az ibuprofen 4-6 óránként adható, a betegtájékoztatóban leírt maximális adagot betartva.

10. Ha a lázas személy egyévesnél fiatalabb, minden esetben orvosi segítséget kell kérni. Igaz vagy hamis?

toggle more information

Helyes válasz: Igaz

Magyarázat: A kisgyerekek érzékenyebbek, immunrendszerük ugyanis még fejlődőfélben van. Az egyéves kor alatt jelentkező lázzal kapcsolatban ezért mindig konzultáljunk a gyermekorvossal. Idősebb betegek esetében pedig a gyógyszeres kezelés hatására sem csillapodó, 3 napnál régebb óta fennálló láz, az erős fej- és nyakfájás, a légszomj, illetve a kiütések vagy véraláfutások megjelenése indokolja az orvosi segítség kérését. De a kiszáradás veszélyét rejtő, erős hányással és/vagy hasmenéssel kísért lázas állapot esetén is szakemberhez kell fordulni. Fontos tudni továbbá, hogy a 6 év alatti gyerekek 2-5 százalékánál lázgörcs is felléphet. Súlyos esetekben mentőt kell hívni, ha azonban néhány perc alatt, komolyabb komplikációk nélkül, spontán elmúlik a roham, a gyermekorvost akkor is ajánlott felhívni, hogy kizárhassa, hogy a lázgörcs mögött valami súlyosabb baj – például agyhártya- vagy agyvelőgyulladás – áll.

A beteggel, laikus fogyasztóval történt egyeztetést követően az Egészségügyi Szakember hozza meg a megfelelő kezelésről a döntést! 

Anyaglezárás dátuma: 2023.12.01
NPS-HU-00091

Felhasznált források

  1. Back to contents.
  2. Back to contents.

    Cseh és mtsai: Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? Gyermekkori betegségek és sürgősségi élethelyzetek otthoni megoldása


Ezt a cikket szakemberek írták. Ha szeretné megnézni a betegek által írt történeteket, kérjük, KATTINTSON IDE.

Megosztom ezt az oldalt: