Lázcsillapítás várandósan – Mire figyeljünk?!

Mit tegyünk, ha várandósságunk során lázasak leszünk? Milyen gyógyszert szedhetünk biztonságosan és mire kell figyelnünk a lázcsillapítás során?

A lázas állapot a várandósság során fölöttébb nyugtalanító lehet, hiszen aggodalommal tölthet el bennünket, hogy ez miként hat majd a fejlődő magzatra.

A láz csillapításának szükségessége körül még mindig sok vita lángol, és ez különösen igaz a terhesség során történő lázcsillapításra.

Miért fontos ez?

Ilyenkor el kell kerülni a lázcsillapítók magzatra tett esetleges káros hatását, ugyanakkor az utóbbi időben napvilágot látott adatok szerint maga a lázas állapot is magzati károsodásokhoz vezethet, ezért különösen az első trimeszterben az alapbetegség kezelése mellett a vizsgálók a lázcsillapítást indokoltnak tartják. 2 Tetézi ezt, hogy arról is szólnak tanulmányok, hogy a lázcsillapítás megnöveli a fertőző állapot idejét, így a lakosság nagyobb arányban betegedhet meg egy-egy járványos időszakban. 03

Hogyan igazodjunk el ezek között?

Szerencsére a várandósság során a hirtelen kialakuló testhő-emelkedés oka legtöbbször valamilyen vírus- vagy bakteriális fertőzés, ezért a láz okául szolgáló megbetegedést kell kezelni.   A vírusfertőzések esetén nem kell pár napnál hosszabb lázas állapottal számolni. Bakteriális fertőzések esetén, mivel ezek a fertőzések többnyire jól kezelhetőek antibiotikummal, így 2-3 napos gyógyszeres terápia hatására – a fertőzés csökkenésével – általában a láz is megszűnik. Addig is, a lázat kezelni kell. Emellett ajánlott sok folyadék fogyasztása, pihenés, ágynyugalom. 02

Mire kell figyelni?

A várandósság alatti gyógyszeres lázcsillapítás során a következő szabályokat kell követnünk:

  1. Amennyiben nem szükséges, ne vegyünk be gyógyszert!
  2. Ha mégis szükséges, akkor a lehető legrövidebb ideig a legalacsonyabb hatásos dózisban alkalmazzuk az adott készítményt!
  3. Ha a testhőmérséklet eléri a 38°C-ot, vagy még magasabbra emelkedik, orvoshoz kell fordulni. 01 03

Milyen lázcsillapító gyógyszert választhatunk a terhesség idején?

Várandós nőknél az elsőként választandó és a rendelkezésre álló adatok alapján talán a legbiztonságosabban használható hatóanyag a paracetamol. A várandósság első 4 hónapjában szedése azonban mindig csak egyéni elbírálás, szakorvosi javaslat alapján történhet.4

Egy kutatás ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353198/ ) a paracetamol hátrányaira hívja fel a figyelmet, rendszeres vagy túlzott használata a vizsgálat során növelte a babánál a figyelemzavar és egyes autizmus-tünetek kockázatát. Továbbá ismert, hogy nagy dózisban (napi 4000 mg felett) súlyos májkárosodást okozhat.

Ibuprofent tartalmazó készítmény a terhesség első és második trimeszterében (a terhesség első hat hónapja) csak orvosi jóváhagyás esetén alkalmazható. A terhesség utolsó 3 hónapja alatt a készítmény egyáltalán nem alkalmazható, mivel mind az anya, mind gyermeke esetében megnőhet a komplikációk kialakulásának veszélye. 04

Metamizol alkalmazása a terhességben általánosságban nem ajánlott! 04

Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszer a terhesség első és második trimesztere alatt kizárólag egyértelműen szükséges esetben adható. Az acetilszalicilsav a terhesség harmadik trimeszterében ellenjavallt.

A láz csillapításához a hűtőzuhany használata is hozzájárulhat. 01

Összességében tehát elmondható, hogy várandósság során fokozottan ügyelni kell arra, hogy milyen gyógyszereket szedünk.  A vény nélkül kapható fájdalom-és lázcsillapító készítmények kontroll nélküli szedése mind a kismamára, még inkább a magzatra nézve komoly kockázatot jelenthet, különösen a terhesség második felében. Lehet és kell is a lázat csillapítani terhesség alatt, de fontos, hogy ezt a megfelelő gyógyszereket megfelelő mennyiségben alkalmazva tegyük, ezért a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek kiválasztásakor is mindenképpen konzultájunk orvosunkkal! 

A beteggel, laikus fogyasztóval történt egyeztetést követően az Egészségügyi Szakember hozza meg a megfelelő kezelésről a döntést! 

Anyaglezárás dátuma: 2023.12.01
NPS-HU-00089

Forrás

  1. Back to contents.
  2. Back to contents.
  3. Back to contents.
  4. Back to contents.

Ezt a cikket szakemberek írták. Ha szeretné megnézni a betegek által írt történeteket, kérjük, KATTINTSON IDE.

Megosztom ezt az oldalt: