Lázcsillapítók: hatóanyag-körkép

Ha lázcsillapításról van szó, a legtöbbünknek valószínűleg a paracetamol és az ibuprofen tartalmú gyógyszerek ugranak be elsőre. Rajtuk kívül viszont több másfajta hatóanyagú készítménnyel is találkozhatunk, és sokszor nem is mindegy, melyiket választjuk. Például egyes lázcsillapítókat csak vényre kaphatunk, mások nem adhatók gyermekeknek, illetve terhesség alatt sem mindegy, mivel próbáljuk enyhíteni a lázat.

A láz a szervezetünk védekező reakciója sérülés vagy fertőzés esetén, de egyes gyógyszerek vagy védőoltások mellékhatásaként is jelentkezhet. Hőemelkedésről 37-38°C fokos testhőmérséklet esetén beszélünk, lázról pedig 38°C fok felett. Tartósan fennálló láz vagy rossz közérzet esetén bizonyos esetekben szükségünk lehet lázcsillapítókra. Vényköteles, illetve vény nélkül kapható termékek közül is választhatunk, valamint egyes készítmények tablettán kívül más formátumban, például italporként vagy végbélkúpként is kaphatók (elsősorban gyermekek számára). 01

A leggyakrabban paracetamol, illetve ibuprofen hatóanyagú gyógyszerekkel találkozhatunk. A paracetamol tartalmú készítmények egyszerre láz- és fájdalomcsillapítók is, viszont gyulladáscsökkentő hatásuk nincs. A paracetamol azért is népszerű, mert nem károsítja a gyomor nyálkahártyáját, így azok is szedhetik, akik gyomorfekélyben szenvednek, illetve véralvadásgátló mellett is bevehető. Nagyobb adagban májkárosító hatása miatt viszont nem ajánlott azoknak, akik valamilyen májbetegséggel küzdenek, illetve az alkoholbetegek sem szedhetik. 02

A paracetamolt már kisgyermekkortól lehet alkalmazni, kúp formája 3 hónapos kortól alkalmazható orvosi javaslattal. 3 További előnye a paracetamolnak, hogy terhesség alatt szükséges esetben szedhető. A várandósság első 4 hónapjában szedése azonban mindig csak egyéni elbírálás, szakorvosi javaslat alapján történhet. Terhesség alatt mindig a legkisebb adagban, a lehető legrövidebb ideig és a lehetséges legkisebb gyakorisággal szedhető. 3 Szoptatás ideje alatt szintén kérjük ki védőnő vagy gyermekgyógyász tanácsát. A szoptatást a kezelés alatt általában nem szükséges megszakítani. 02 03

Az ibuprofen egy nem-szteroid láz- és gyulladáscsökkentő, szintén kapható vény nélküli, illetve vényköteles formában is. Nagyon elterjedt készítmény, azonban károsíthatja a gyomor- és bélnyálkahártyát, ezért hosszútávon fekélyeket alakíthat ki, vagy a gyomor vagy a bélfal átfúródását is okozhatja és károsíthatja a vesét is. A paracetamollal ellentétben ugyanakkor nem károsítja a májat, és azt is figyelembe kell venni, hogy van egy enyhe véralvadásgátló hatása.  

3 hónaposnál idősebb, 5 kilogrammnál nehezebb gyermekek már kaphatják, mindig az életkoruknak és a súlyuknak megfelelő mennyiségben és időközönként. Terhesség alatt nem ajánlott a szedése, kivéve az első két trimeszterben, ha orvos javasolja. Ebben az időszakban, illetve terhességet tervező nőnek a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni. A terhesség 25. hetétől (harmadik trimeszter) nem alkalmazható. 03 04

Súlyos vagy másképp nem csillapítható láz esetén a metamizol (más néven novamidazofen) tartalmú fájdalom- és lázcsillapítók is alkalmazhatók. Terhesség és a szoptatás alatt viszont ez a készítmény sem ajánlott, ha csak az orvos úgy nem dönt, a kockázatok és előnyök mérlegelése után. Csecsemőknek és gyermekeknek pedig csepp formátumú készítményekkel lehet a pontos adagolást biztosítani. Láz esetén gyermekeknek 10 mg/testtömeg-kg-os adag általában elegendő.

12 év felett pedig már az acetilszalicilsav tartalmú készítmények is segíthetnek. Elsősorban fájdalomcsillapítóként ismert, de láz- és gyulladáscsökkentő hatása miatt is szedik. 12 év alatti gyermekeknek viszont egyáltalán nem ajánlott a viszonylag ritka, de súlyos ideg- és májkárosodással járó Reye-szindróma veszélye miatt. Mivel az acetilszalicilsavnak és más szalicilsav-származékoknak károsító hatása van a gyomor és a bél nyálkahártyájára, ezért nem javasolják azoknak, akik gyomor- és nyombélfekélyben szenvednek. Ezen túl a terhesség első két trimeszterében sem ajánlott, kivéve, ha az orvos úgy ítéli szükségesnek, de az utolsó három hónapban nem szedhető.

Meg kell említeni még a diklofenák nevű, nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagot. Ezt viszont elsősorban csak gyulladás- és fájdalomcsillapítóként alkalmazzák, önmagában a láz nem indokolja az alkalmazását.

Akármelyik hatóanyag mellett is döntünk, egyszerre semmiképpen sem vegyünk be több különbözőt, illetve ne is váltogassuk őket (például ne vegyük be reggel az egyik fajtát, este pedig a másikat). Csak akkor érdemes váltani, ha az először kiválasztott gyógyszer nem csillapította a lázat. Ha három napon túl nem múlik a láz, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Minden esetben kövessük a betegtájékoztatóban leírt utasításokat és életkori korlátokat: az előírtnál ne használjuk gyakrabban a készítményt, és ne lépjük túl a napi maximális mennyiséget se. Ha pedig vényre kaptuk, akkor az orvosunk előírásai szerint alkalmazzuk.

A beteggel, laikus fogyasztóval történt egyeztetést követően az Egészségügyi Szakember hozza meg a megfelelő kezelésről a döntést! 

Anyaglezárás dátuma: 2023.12.01
NPS-HU-00086

Forrás


  1. Back to contents.
  2. Back to contents.
  3. Back to contents.
  4. Back to contents.

Ezt a cikket szakemberek írták. Ha szeretné megnézni a betegek által írt történeteket, kérjük, KATTINTSON IDE.

Megosztom ezt az oldalt: