Figyelem! Ez a sajtóanyag életet menthet

Nem biztos, hogy részeg!

Hirtelen szívhalál: az internetről is elsajátítható magyar újraélesztési technika életet menthet.

Magyarországon évente 20,000-25,000, (azaz naponta közel 70 ember!) veszíti életét hirtelen szívhalál következtében, mely ezzel vezető halálozási oknak számít. Az esetek jelentős része (kb. 70%-a) elvileg elkerülhető lenne, ha volna a közelben valaki, aki segítséget nyújt, amíg a mentő megérkezik. Ez azt jelenti, hogy évente akár 15,000 honfitársunk életét is megmenthetnénk, ha megtanulnánk és mernénk újraéleszteni.

1,000 emberből azonban sajnos mindössze 17 tudja ma Magyarországon, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig menjünk oda egy földön fekvő emberhez, hátha segítségre szorul. Előfordul, hogy azt gondoljuk, „csak” túl sok alkoholt ivott az illető, ezért tűnik magatehetetlennek vagy beszél zavartan, pedig többek közt cukorbetegség, stroke, szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál is okozhat hasonló tüneteket.

Újraélesztés 5 egyszerű lépésben


Hirtelen szívhalál esetén a szív egyik pillanatról a másikra leáll. 4 perccel, azaz 240 rövid másodperccel az után, hogy ez megtörténik, az agy sejtjei pusztulni kezdenek az oxigénhiányos állapot miatt. Ez a 4 perces időhatár azonban nem jelenti azt, hogy 5 percen túl már nincs visszaút, mert kutatások bizonyították, hogy a túlélést számos tényező együttesen határozza meg, például a hőmérséklet.

Tehát ha a környezetünkben valaki összeesik, eszméletlen (azaz nem reagál), nincs pulzusa és nem lélegzik, azonnal cselekedjünk, mert a gyorsaságunk és a határozottságunk szó szerint megmentheti az életét! A hirtelen szívleállásban gyakorlatilag minden korosztály érintett, az ismert kardiológiai betegség és előjelek nélkül váratlanul is bekövetkezhet.

Két egészségügyi szakember – Mészáros Zalán, a Teva Gyógyszergyár Zrt. munkatársa és Klupács Péter mentőtechnikus –  kidolgozta az újraélesztés könnyen elsajátítható, magyar és nemzetközi szakmai társaságok ajánlásával összhangban álló technikáját, melyet laikusok között terjeszt a Teva Gyógyszergyár Zrt. TEVAgy a Hős! programja keretében. Az 5 lépésből álló újraélesztési módszer –  a világon egyedülló módon – a zene és egy felfújható gumilabda segítségével  otthon is elsajátítható: a www.tevagyahos.hu oldalon található tananyagok segítségével így bárkiből lehet életmentő Hős!

De hogy jön ide a zene? 


Mindenki ismeri az érzést, amikor nem tud kiverni a fejéből egy dallamot, és ez bizony nagyon jól jöhet! Létezik ugyanis egy, a zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység, a BPM (Beats Per Minute: percenkénti leütésszám). A 100 BPM-s dalok ismerete és dúdolása pedig segíthet abban, hogy aki az újraélesztést végzi, eltalálja a helyes ritmust a megfelelő mellkasi kompressziószám fenntartásához. Ilyen dalok  többek között a Bee Gees „Stayin’ Alive”, Madonna „La Isla Bonita” vagy a Mr. President „Coco Jumbo” című slágerei, ezek ritmusára kell pumpálni az eszméletét vesztett személy mellkasát.

A TEVAgy a Hős! kampány újdonsága, hogy nagyon egyszerű módszerrel, mindössze egy felfújható gumilabda segítségével mutatja be az újraélesztés mozdulatsorát és teremti meg az otthongyakorlás lehetőségét.

A TEVAgy a Hős! csapata 2018-ban összesen 20,800 fő személyes oktatását tűzte ki célul, amelyben ma már 23 önkéntes nagykövet segíti a Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai támogatása mellett zajló módszer kidolgozóit. A program híreiről és a részvételi lehetőségekről a TEVAgy a Hős! Facebook oldalán tájékozódhat.

Forrás: www.tevagyahos.hu

Megosztás