Debrecenben fejlesztett készítmény segíti az amerikai rákbetegeket

2023-ban mérföldkőnek számító sikert ért el a Teva Gyógyszergyár Zrt. kutatási központja: a debreceni szakemberek először fejlesztettek ki olyan készítményt, amely az Egyesült Államok piacán kerül forgalomba. A generikus készítmény fejlesztését rekordidő alatt teljesítették.

Közel fél évszázados múltja van már Debrecenben a gyógyszerfejlesztésnek, hiszen 45 éve kerülnek ki az itteni laboratóriumokból betegek életét jobbá, könnyebbé tevő gyógyszerkészítmények. A kutatás ma is a Teva Gyógyszergyár Zrt. egyik legfontosabb területe, közel 200 szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy egyre több, minden követelménynek megfelelő, modern termék készülhessen a betegek számára.

A Tevánál világszerte négy, szilárd készítményekre (pl. tablettára, kapszulára) specializálódott fejlesztőközpont van, ezek egyike Debrecenben található. A kutatók munkájának eredményeként a világ számos országába eljutnak a Debrecenben fejlesztett termékek, legyen szó európai vagy más nemzetközi piacokról. A debreceni K+F részleg munkatársai több mint tíz – többek között német, izraeli, spanyol – Teva-gyártóhellyel állnak napi szinten kapcsolatban.

Néhány évvel ezelőtt a debreceni K+F központ óriási lehetőséghez jutott: elsőként kapott megbízást egy olyan generikus készítmény kifejlesztésére, amelyet kifejezetten az Egyesült Államok piacára szánt a gyógyszeripari vállalat. A készítmény fejlesztését 2020-ban kezdte meg hazai szakemberek vezetésével egy nemzetközi Teva-team. Az onkológiai készítmény gyártását és az amerikai piacra történő bevezetését 2023 nyarán hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA).

Az ágazatban kiemelkedő rekorderedménynek számít az, hogy a debreceni kutatók alig 3,5 év alatt eljutottak a készítmény engedélyeztetéséig. Mindezt ún. First Cycle Approval (Elsőkörös Engedélyezés) keretében érték el, amit kizárólag a legmagasabb szakmai minőségű törzskönyvi dokumentáció kapcsán ad meg a hatóság. Az új gyógyszert a Teva horvátországi üzemében gyártják, az első kereskedelmi termékek pedig már el is jutottak a kórházakba és a patikák polcaira.

A sikerhez elengedhetetlen volt az a széleskörű szakmai tudás, tapasztalat, amely annak köszönhetően koncentrálódik ma a Tevánál, hogy a cég nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra, képzésre és a kutatógenerációk közötti tudásátadásra.

Pharmacist-checking-test-tube.jpg