Az első duális képzési együttműködésben végeztek a „Teva-vegyésztechnikusok”

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Teva Gyógyszergyár Zrt. és a debreceni oktatási intézmények közötti együttműködés. Átvehették okleveleiket azok a diákok, akik elsőként végeztek a Debreceni SZC Vegyipari Technikum és a Teva közös duális képzésén.

A Teva Gyógyszergyár hosszú évek óta szorosan együttműködik a debreceni oktatási intézményekkel, középiskolákkal és a Debreceni Egyetemmel. Ez kölcsönös előnyökkel jár a részt vevő partnerek számára: a képzést még színvonalasabbá, komplexebbé téve, a gyakorlatra még nagyobb hangsúlyt helyezve a szakember-utánpótlás is eredményesebbé válhat.

A Teva és a Debreceni SZC Vegyipari Technikum kapcsolata is nagy múltra tekint vissza, melynek keretében a gyógyszergyár hosszú évek óta biztosít nyári szakmai gyakorlati helyet, és szervez gyárlátogatásokat az iskola diákjai számára. Már 2017-ben indult olyan vegyésztechnikus osztály, amelynek tanulói – akkor még félduális képzés részeként – a Teva Gyógyszergyárban töltöttek hetente egy gyakorlati napot, megismerkedtek a labormunkával és az üzemi tevékenységekkel. Az elmúlt években szerzett szakmai tapasztalatok és elért sikerek alapján döntött úgy az intézmény és a gyógyszergyár, hogy kibővíti ezt az együttműködést.

Ennek köszönhetően a 2022/2023-as tanévtől elindult a már teljes duális képzés. A vegyésztechnikusi képzés keretében az oktatás egyik részének továbbra is az iskola ad otthont, de már heti két napot a Teva Gyógyszergyárban tölthetnek a tanulók. Így a diákok – akik szakképzési munkaszerződést kapnak – mélyebb ismereteket szerezhetnek többek között az ipari gyógyszergyártásról, a kutatás-fejlesztés folyamatáról, a hatóanyaggyártásról, a késztermékek előállításáról és a minőségbiztosítási folyamatokról is.

A Teva és a Debreceni SZC Vegyipari Technikum együttműködésében indult képzéseken 2017 óta összesen 160 diák vett részt. Közülük 15-en tanulhattak a tavaly ősszel startolt duális képzésen, idén májusban pedig mindannyian sikeres vizsgát tettek, és átvehették okleveleiket. (Itt érdemes megemlíteni: épp most zajlik azoknak – a szakma, a tanulás iránt érdeklődő, nyitott, ugyanakkor szabálykövető – diákoknak a kiválasztása, akik a 2023/2024-es évben részt vehetnek ezen a képzésen.)

A duális képzés során megszerzett vegyésztechnikusi végzettséggel üzemi területen operátorként vagy minőségbiztosító technikusként, laborokban pedig laboránsként tudnak elhelyezkedni a végzősök. Jelenleg a Teva Gyógyszergyárnál több mint 250 munkatársunk dolgozik ilyen végzettséggel.

A vegyésztechnikusi végzettség megszerzése azok számára is ideális választás, akik a későbbiekben tovább szeretnék mélyíteni tudásukat. A Teva tanulmányaik későbbi fázisában sem engedi el a hallgatók kezét, ugyanis komplex tanulmányi pályát kínál azok számára, akik a felsőoktatásban tanulnak tovább. Erre kiváló lehetőséget teremt az, hogy a Teva szorosan együttműködik a Debreceni Egyetemmel is, többek között a biotechnológia, kémia, biomérnök, vegyész, vegyészmérnök és környezetvédelmi szakos hallgatók képzésében. Emellett aktív szerepet vállalt az Ipari Gyógyszergyártás Kihelyezett Tanszék létrejöttében is, amelynek köszönhetően például a gyógyszerészhallgatók minden eddiginél több tapasztalatot szerezhetnek a nagyüzemi gyógyszergyártásban. A különböző képzési programokban eddig a gyógyszergyár mintegy 70 munkatársa vállalt oktatói feladatokat, és több mint 1000 diák vett részt az érintett kurzusokon és gyakorlatokon.

Megosztás