A múltunk

Kiváló minőségű gyógyszereket készítünk 1901 óta

A ma Tevaként ismert cég 1901-ben kisvállalkozásként indult Jeruzsálemben. Azóta a Teva világszinten is jelentős mértékben megnövekedett, és jelenleg világelső a generikus és a speciális gyógyszerkészítmények területén.

Vezető pozíciónkat munkatársaink és vállalati kultúránk formálták, amely hű maradt szerény kezdeteinkhez. A Teva megalapítása óta vezetésünket a kitartás, a vállalkozó szellem és az emberek életének javítására irányuló törekvés jellemzi.

A gyógyszerészként tevékenykedő alapítók, Salomon, Levin és Elstein után elnevezett fiatal cég, vagyis a Salomon, Levin and Elstein Ltd. importált gyógyszereket forgalmazott a régióban öszvér- és tevekaravánok segítségével. 

A következő évtizedekben a vállalat növekedését ösztönözte, hogy nőtt a helyben előállított gyógyszerek iránti kereslet. 1976-ban a cég Teva (héberül: „természet”) Pharmaceutical Industries Ltd.-re változtatta a nevét. 

A Teva számos sikeres felvásárlás révén világméretűvé növekedett, és integrálta, illetve továbbfejlesztette az innovatív és generikus gyógyszerek terén, valamint az új terápiás területeken és piacokon szerzett szakértelmét. Ma a Teva a világ 15 legjelentősebb gyógyszeripari cége közé tartozik – a generikus és speciális gyógyszerek terén pedig vezető vállalat a világon.

További információ Teva történetéről


A Teva Magyarországon


A jelentős részben izraeli tulajdonban lévő, a generikus gyógyszerek területén világelső nemzetközi gyógyszeripari óriás 1993-ban jelent meg Magyarországon, amikor létrehozta helyi kereskedelmi szervezetét, a Teva Pharma Kft-t.

A vállalat a hazai piac egyik legjelentősebb szereplőjévé vált, amikor 1995-ben felvásárolta az állami tulajdonban lévő debreceni Biogal Gyógyszergyárat, amely az egyik legnagyobb és legrégebbi gyógyszergyártó vállalat volt az országban, jelentős mértékű gyártókapacitással. 2002-ben a vállalat a Human cégcsoportot is beolvasztotta magyarországi szervezetébe.

A Teva további hazai növekedését biztosította az új alapanyaggyártó-egység létrehozása Sajóbábonyban 2005-ben. A cég 2006-ban adta át Logisztikai Központját Gödöllőn, azt követően, hogy többségi tulajdont szerzett a Humantrade Gyógyszernagykereskedelmi Kft-ben. 2008-ban a Teva globális tranzakció keretében felvásárolta a Pliva Gyógyszergyárat, melynek magyarországi kereskedelmi egységét szintén integrálta a helyi szervezetébe. 2009-ben a vállalat Debrecenben hozta létre európai kutatás-fejlesztési központját, ahol további 100 millió dolláros beruházás keretében új csomagolóüzemet is létesített. A Ratiopharm 2010-es integrációja során a Teva Magyarországon is szervezetébe olvasztotta a felvásárolt vállalat hazai operációját. Ezt követően 2012-ben, további 120 millió dolláros beruházás keretében új steril központot hozott létre Gödöllőn, 2014-ben pedig egyesítette a gyártásért és kutatás-fejlesztésért felelős TEVA Gyógyszergyár Zrt-t és a teljes hazai kereskedelmi tevékenységet ellátó TEVA Magyarország Zrt-t.

Az Actavis Generics 2016-os integrációja utóbb nem bizonyult sikeres döntésnek a Teva anyavállalata részéről, az akvizíciót követően megrendült a nemzetközi vállalat pénzügyi helyzete. A változások a hazai tevékenységre is hatással voltak, így a vállalat 2017-ben átszervezésre kényszerült, nagykereskedelmi tevékenységét leépítette, csak saját gyógyszerkészítményeinek közvetlen értékesítését tartva meg kizárólag kórházi ügyfelei számára. A nemzetközi vállalat 2018-2020 időszakra tervezett globális belső átalakítási és újraszervezési programjának részeként a hazai cég 2018-ban a gödöllői steril készítmények gyártására specializálódott gyárának bezárására kényszerült.  

A Teva hazai és nemzetközi működését az elmúlt időszakban elsősorban a stabilizáció jellemezte. Magyarországon az elmúlt év során további beruházásokat is végrehajtott a vállalat: a teljesen új, caspofungin előállítására alkalmas gyáregységén kívül átadott – egy közel 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megvalósuló - készgyógyszergyártó sort is a debreceni gyárában, amely fejlesztéseknek köszönhetően a térség egyik legjelentősebb ipari és gazdasági szereplőjeként tovább erősítette pozícióját mind a hazai, mind pedig a nemzetközi betegellátásban.


[1] A Teva 2018. évi jelentése
A nyilvános közzétételből származó 2018-as bevételi adatok alapján

Megosztás