5 jótanács, hogy hogyan maradjunk aktívak, ha szívbetegséggel kell együtt élnünk

Getty Images / PepeLaguarda

Öt évvel ezelőtt, 38 évesen szívinfarktusom volt. Ez károsította a szívem 20 százalékát, és megváltoztatta az életemet.

Kezelőorvosom számos gyógyszert írt fel, és javasolta, hogy fogyjak le legalább 5-10 kilogrammot szívinfarktusom szövődményeinek csökkentése érdekében. Amennyiben csökken a testsúlyom, a szívemnek kevésbé keményen kell dolgoznia, hogy a vért pumpálja a testemben.

Kardiológusom azt javasolta, hogy diétázzak és mozogjak a súlycsökkentés érdekében. Hozzátette, hogy a testmozgás fontos a szív megerősítéséhez is. Csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet és a stresszt, és még a jobb alvást is elősegítheti. Ezek mindegyike támogatja a szív egészségét.

Az Amerikai Kardiológus Társaság heti 150 perc közepes intenzitású testmozgást javasol. A közepes intenzitású mozgásra jellemző, hogy légzésünk már szaporább, de még képesek vagyunk közben beszélgetni. Jó példa erre az élénk séta.

Kezelőorvosom nem ajánlott speciális programot és pontos időkeretet, azt hiszem azért, mert éppen most estem át egy súlyos szívinfarktuson, és nem akart további stresszt okozni. Azt kérte, hogy elviselhető mennyiségű, egyenletes ütemű testmozgást végezzek.

Harc a fogyás és az aktív életmód érdekében

3 hónapos rehabilitációval kezdtem. Ez lassan meggyőzött arról, hogy már elég jól vagyok ahhoz, hogy egyedül is mozoghatok.

Amikor befejeztem a rehabilitációt, elkezdtem futópadon sétálni és kocogni. Hamarosan rájöttem, hogy az állóképességem már nem olyan, mint amilyen a szívinfarktusom előtt volt. A harc gyorsan valósággá vált.

Másfél évvel a szívinfarktusom előtt könnyedén lefutottam 7 kilométert. Utána alig tudtam lefutni 1,5 kilométert. Ezt határozottan rossz volt megélni.

Rájöttem, hogy kreatívnak kell lennem ahhoz, hogy aktív maradjak.

Öt jótanács szívbetegség utáni testmozgáshoz.

Parkoljon távol a célállomásától

A legegyszerűbb módszer a több testmozgásra? Iktasson be egy-egy sétát a napi rutinjába.

A régi irodámnál a lehető legtávolabb parkoltam a biztonsági kaputól. A napi sétám mindkét irányban 1,5 kilométer volt. Féltem ettől a mindennapi gyakorlattól, de tudtam, hogy a testemnek jót tesz.

Ezt a gyakorlatot alkalmazom akkor is, amikor elmegyek élelmiszerboltba vagy egy bevásárlóközpontba. Soha nem keresgélem a legjobb parkolóhelyet. Egy távoli üres helyre állok be, mert tudom, hogy ezzel több lépést teszek meg.

Egy forró napon ez komoly erőfeszítést jelent. De megéri. Lehet, hogy aznap ennyi esélye lesz a testmozgásra. Használja ki!

Menjen vásárolni

A szívrohamom júniusban volt. A szabadban történő edzéshez túlságosan meleg volt. Elkezdtem rendszeresen sétálni a helyi bevásárlóközpontban, 30 percen át, a saját tempómban.

Még mindig „vásárolni" indulok, amikor az edzőterem helyett csak szeretnék egy kényelmeset sétálni. Kellemesen és biztonságban érzem magam, mert sok ember vesz körül.

Nem is kell semmit vásárolni, elég csak nézelődni. Ráadásul csak figyelni az embereket is jó dolog.

A lift helyett használja a lépcsőt

Beismerem, ez néha nehéz! De annyira megéri.

A felvonó erőfeszítés nélkül juttatja el A pontból B pontba. Menjen lépcsőn, és legyen büszke a teljesítményére!

Nem kell futni, a séta is tökéletes, addig csinálja, ameddig bírja. Érezze, hogy dolgozik, de ne erőltesse túl magát.

A lépcsők még mindig kifárasztanak, ezért egyszerre csak egy emeletet megyek így. Még mindig liftet használok, amikor két vagy több emeletet kell megtennem.

Sétáljon egyet az iroda körül

Az új irodám előtt a bejárati ajtónál lehet parkolni. Új módszereket kellett kitalálnom, hogy eleget tudjak gyalogolni. Egy nagy irodában dolgozom, ezért most rendszeresen körbejárom az épületet.

Tudom, mennyire csábító egész nap az asztalnál dolgozni. De a friss levegő felélénkít a számítógép képernyője előtt töltött idő után.

Keljen fel és néhány óránként nyújtóztassa ki lábait 5–10 percig. Ebben segíthet, ha egy pár tornacipőt tart az asztal alatt. Tegyen egy vagy két kört az irodaépületen belül vagy kívül. Mire végez, már készen áll arra, hogy visszatérjen az íróasztalához.

Végezzen házimunkát

Nem tudom, Ön hogy van vele, de számomra a mosás is edzés. Már néhány adag ruha kimosása is kimerít.

Postaláda ellenőrzése? Ez is házimunkának számít, El kell sétálni a postaládához is, nem?

A házimunkát ossza apróbb napi feladatokra. Így tartalmas és aktív lesz minden napja.

Van még néhány módja annak, hogy minden nap aktívan teljen. Különböző megoldásokra van szükségünk attól függően, hogy milyen szívbetegségünk van, milyen az erőnlétünk és az aktivitási szintünk. Beszéljen kezelőorvosával, készítsenek együtt egy reális aktivitási tervet.

Kemény küzdelemmel sikerült megtartani a súlyomat, egyre erősebb és kitartóbb vagyok. Remélem, hogy az idő múlásával javulni fog az erőnlétem is.

A szívbetegségek kezelésével kapcsolatos további információkért forduljon kezelőorvosához.

 

MULTI-HU-NP-00001


FORRÁSOK:

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Jeff Breece

Túlélni egy szívinfarktust és megtanulni újra élni

Jeff Breece
Bővebben

6 jótanács diéta tartásához szívinfarktus után

Kimby Jagnandan
Bővebben

5 módszer, amivel ismerősök, barátok, rokonok segíteni tudnak szívroham után

Kimby Jagnandan
Bővebben