Három tipp, ha súlyos asztmája van és utazik

Olivia Fulton megosztja tapasztalatait arról, hogyan könnyítheti meg az utazást, aki súlyos asztmában szenved. Getty Images : gilaxia

A nyaralás nagyon izgalmas időszak: kellemes időjárás, pihenés, csodálatos ételek és látnivalók. Kívánhatunk ennél többet?

Nos, ha krónikus betegséggel él, például asztmával, a kellemes izgalmat beárnyékolhatja a nyugtalanság, a stressz és a félelem. Gyakran azért van így, mert lakóhelyétől távoli, új, ismeretlen helyre utazik. Lehet, hogy 101 kérdés kavarog a fejében, és nem könnyű ezt az állapotot elviselnie.

Még az is előfordulhat, hogy emiatt teljesen el is megy a kedve az utazástól.

Hogyan készítsünk cselekvési tervet?

Nemrégiben, amikor utazni készültem, leültem és összeírtam a következő kérdéseket:

  • Mi történik, ha megbetegszem, amikor szabadságon vagyok?
  • Mi történik, ha késik a járatom, és késve érek haza?
  • Mi történik, ha a poggyászom elvész?
  • Mi történik, ha orvoshoz kell fordulnom?
  • Mi történik, ha kórházba kell mennem?

Ezután átnéztem a kérdéseket, és tervet készítettem a következő utazásra. Íme néhány tippem:

1. Készítse össze gyógyszereit

Először is gondoskodtam arról, hogy minden gyógyszer meglegyen: a szokásos dolgok, amit mindenki visz magával és a saját sürgősségi gyógyszereim. Azt is tapasztaltam, hogy jó tartalékot is vinni, esetleg elvész egy tabletta, vagy váratlanul tovább tart az utazás. Beteszek egy levelet is az orvosomtól és egy megírt receptet, hátha szükség lesz rá.

Soha nem teszem a gyógyszereimet abba a poggyászba, ami a csomagtartóba kerül, hanem nálam vannak a kézitáskámban. Néha aggódom, amikor a biztonsági ellenőrzésen látják, hogy mennyi gyógyszer van nálam, de inkább legyen több, mint hogy elfogyjon és rosszul legyek.

2. Nézze meg, hol van a legközelebbi gyógyszertár, orvosi rendelő vagy kórház

Mindig rákeresek az interneten, hogy a szálláshelyemhez közel hol találhatóak ezek. Gondolom, hogyha előre tudom ezeket a dolgokat, nem esek majd pánikba, ha segítségre van szükségem

Ha olyan országba utazom, ahol nem sokan beszélnek angolul, helyi nyelven írt kártyákat viszek magammal, melyeken személyes adataim, allergiám, illetve a betegségem rövid leírása szerepel. Semmi sem rosszabb annál, mint amikor nyelvi akadályokat kell leküzdeni, és fordító alkalmazásokat kell használni, melyek néha pontatlanok és idegesítőek.

3. Próbálja meg megvédeni magát a fertőzésektől

Egészségi állapotom és a gyógyszereim összetétele miatt immunszuppresszált vagyok, így a közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön könnyen elkaphatok valamilyen fertőzést.

Sokan félnek attól, hogy utazás közben összeszednek valamilyen fertőzést. Ez az utolsó dolog, amit szeretnénk, amikor megérkezünk az úticélunkhoz.

A következő egyszerű lépésekkel igyekszem megvédeni magam a bajtól, amit mindenkinek tanácsolok:

  • Tartson magánál kézfertőtlenítőt, és használja rendszeresen, ha érintkezik másokkal.
  • Legyen önnél baktérium- és vírusölő fertőtlenítő spray, hogy csökkentse a fertőzés veszélyét, ha ülést, asztalt, biztonsági övet, stb. használ.
  • Próbáljon szénszűrővel ellátott védőmaszkot viselni (nem vagyok biztos benne, hogy teljes védelmet nyújt, de csökkentheti a kockázatot).

A lényeg

Úgy tapasztaltam, hogy az utazások során alkalmazott módszereim fokozatosan tökéletesednek. Az, hogy többféle módszert is kipróbáltam a védekezésre, sokkal élvezetesebbé tette utazásaimat. Ki ne akarna hátradőlni és élvezni a nyaralást?

 

DUOR-HU-NP-00001
2020 December 8.

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Woman enjoys a group exercise class despite living with asthma

Három kihívás, melyekkel asztmásként megküzdöttem

Kerri Mackay
Bővebben
Woman Blowing Her Nose With Handkerchief In Public Parkf. Sick Young Woman With Seasonal Influenza Blowing Her Nose On A Tissue. Seasonal Virus Infection. Chronic Disease Control, Allergy Induced Asthma Remedy And Chronic Pulmonary Disease Concept.

5 dolog, amit talán nem tud az asztmáról

Kerri Mackay
Bővebben

Asztmatünetek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Kerri Mackay
Bővebben