A gyógyszer használatával kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan vehetem fel a kapcsolatot a Tevával, ha gyógyszerrel kapcsolatos kérdésem van?

Toggle Kibontás / összecsukás
  • A gyógyszerrel és annak elérhetőségével kapcsolatban az orvosi osztályunk tud Önnek segíteni az info@teva.hu e-mail címen.

  • A weboldalunkon keresztül is felteheti általános kérdését – kattintson a Kapcsolat gombra, és töltse ki rövid űrlapunkat.

  • Ha kérdése egy vélhető mellékhatással kapcsolatos, kérjük, itt jelentse a nemkívánatos eseményt, vagy írjon a safety.Hungary@teva.hu e-mail círme.

Mit tegyek, ha bármilyen mellékhatást vagy egyéb nemkívánatos eseményt észlelek a gyógyszer szedése során?

Toggle Kibontás / összecsukás

Ha úgy gondolja, hogy mellékhatást vagy bármilyen más váratlan reakciót észlelt a gyógyszer szedése során, ideértve a vény nélkül kapható gyógyszereket és az orvostechnikai eszközöket is, javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Annak érdekében, hogy folyamatosan figyelemmel kísérhessük termékeink biztonságosságát, Ön mellékhatás bejelentést tehet weboldalunkon a Kapcsolat menüpontban, a Mellékhatás-bejelentő adatlapon.

Elvesztettem a gyógyszerem betegtájékoztatóját, honnan kaphatok másikat?

Toggle Kibontás / összecsukás

Kérjük, forduljon orvosi osztályunkhoz az info@teva.hu e-mail címen, és mi örömmel segítünk Önnek.

Aggódom, hogy gyógyszereim kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, gyógynövény-készítményekkel vagy étrendkiegészítőkkel. Hogyan tudhatom meg, hogy vajon biztonságos-e a további szedésük?

Toggle Kibontás / összecsukás

Lehetséges, hogy az Ön gyógyszerének betegtájékoztatója ismerteti, hogy mit szedhet és mit nem a gyógyszerével együtt. Ha azonban továbbra is bizonytalan, azt javasoljuk, hogy forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Nehéz lenyelni a tablettát vagy kapszulát. Összetörhetem a tablettát, vagy felnyithatom a kapszulát, hogy beleszórjam az ételembe, italomba?

Toggle Kibontás / összecsukás

Nem javasoljuk a tabletták összetörését vagy a kapszulák felnyitását, kivéve, ha a betegtájékoztató ezt kifejezetten megengedi. A tabletta széttörése vagy a kapszula felnyitása megváltoztathatja a gyógyszer hatását, és befolyásolhatja a gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát is. Ha nehézségei vannak a tabletták vagy kapszulák lenyelésével, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.

A barátom ugyanolyan betegségben szenved, mint én, adhatok neki a gyógyszeremből?

Toggle Kibontás / összecsukás

Soha ne adjon egy másik személynek olyan gyógyszert, amelyet Önnek írtak fel. Ez árthat neki, még akkor is, ha tünetei megegyeznek az Önével.

Mit tegyek azzal a gyógyszerrel, amire már nincs szükségem?

Toggle Kibontás / összecsukás

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a WC-be vagy a háztartási hulladékok közé. Az olyan gyógyszereket, amelyekre már nincs szüksége, a legbiztonságosabb visszajuttatni a helyi gyógyszertárba, s bedobni az ott elhelyezett tárolókba.

További információ a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerek megfelelő ártalmatlanításáról itt >

 

Mi a különbség a vényköteles és a vény nélkül kiadható gyógyszerek között?

Toggle Kibontás / összecsukás

A vényköteles gyógyszert kizárólag szakorvos, vagy más, arra jogosult egészségügyi szakember által felírt vény ellenében lehet a gyógyszertárból beszerezni. A vény nélküli gyógyszerek orvosi rendelvény nélkül - általában gyógyszerész felügyelete mellett – vásárolhatók meg. A gyógyszertől függően azonban ebben az esetben is lehetnek korlátozások a megvásárolható mennyiség tekintetében.

Azt hallottam, hogy a gyógyszeremmel kapcsolatban ellátási gondok merülhetnek fel. Mit tegyek, ha nem tudom beszerezni a szokásos gyógyszeremet?

Toggle Kibontás / összecsukás

Még azelőtt forduljon gyógyszerészéhez, mielőtt ki kellene váltania a következő adag gyógyszerét, vagy írjon az orvosi osztályunknak az info@teva.hu e-mail címre. Ha gondot okoz a rendszeresen szedett Tevás gyógyszerének beszerzése, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a készítmény vagy kezelés helyettesítésének lehetőségeiről.

Nem értem a gyógyszer szedésével kapcsolatos utasításokat, mit tegyek?

Toggle Kibontás / összecsukás

Ha nem érti, amit kezelőorvosa mondott Önnek a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, vagy a gyógyszer betegtájékoztatójában található utasítások nem világosak, kérje meg gyógyszerészét, hogy magyarázza el azokat ismét. Akár arra is megkérheti, hogy írja le Önnek a tudnivalókat. Ne aggódjon amiatt, ha újból meg kell kérdezie, hiszen egészsége szempontjából fontos, hogy a gyógyszert megfelelően szedje.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, hogy a gyógyszerem nem hat megfelelően?

Toggle Kibontás / összecsukás

Ha Ön új gyógyszert szed, javasoljuk, hogy minél előbb beszéljen egy egészségügyi szakemberrel (orvossal, gyógyszerésszel vagy asszisztenssel) a felírt gyógyszer várható terápiás hatásáról. A hatás elmaradását is jelentenie kell a Mellékhatás-bejelentő adatlapon weboldalunk Kapcsolat menüpontjában. 

Megosztás