Művelet folyamatban.
Magyar gyógyszergyártás világszínvonalon

Hírek
Figyelem! Ez a sajtóanyag életet menthet

Nem biztos, hogy részeg!
Hirtelen szívhalál: az internetről is elsajátítható magyar újraélesztési technika életet menthetMagyarországon évente 20-25.000, azaz naponta körülbelül 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, mely így vezető halálozási oknak számít.
Az esetek jelentős része, kb. 70%-a elvileg megelőzhető lenne, ha lenne a közelben valaki, aki segítséget nyújt, amíg a mentő megérkezik. Ez azt jelenti, hogy évente nagyjából 14.000-17.500 honfitársunk életét menthetnénk meg, ha megtanulnánk (és mernénk) újraéleszteni.

Sajnos azonban 1000 magyarból összesen 17 tudja, mitévő legyen egy ilyen vészhelyzetben.
 

Az első és legfontosabb lépés, hogy hogy mindig menjünk oda egy földön fekvő emberhez. Előfordulhat, hogy úgy gondoljuk, „csak” túl sok alkoholt ivott az illető, ezért magatehetetlen vagy beszél esetleg zavartan, pedig többek közt cukorbetegség, stroke, szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál is okozhat ilyen tüneteket.

Újraélesztés 5 egyszerű lépésben

Hirtelen szívhalál esetén a szív az egyik pillanatról a másikra leáll. 4 perccel, azaz 240 rövid másodperccel az után, hogy ez megtörténik, az agy sejtjei az oxigénhiányos állapot miatt pusztulni kezdenek. Ez a 4 perces határ azonban nem jelenti azt, hogy 5 percen túl már nincs visszaút, mert kutatások bizonyították, hogy a túlélést számos tényező együttesen határozza meg, például a hőmérséklet.
Tehát ha a környezetünkben valaki összeesik, eszméletlen (azaz nem reagál), nincs pulzusa és nem lélegzik, azonnal cselekedjünk, mert a gyorsaságunk és a határozottságunk szó szerint megmentheti az életét!
A hirtelen szívleállásban gyakorlatilag minden korosztály érintett, ismert kardiológiai betegség és előjelek nélkül is bekövetkezhet. Két egészségügyi szakember – Mészáros Zalán, a Teva Gyógyszergyár Zrt. egyik dolgozója és Klupács Péter mentőtechnikus – ezért az újraélesztés könnyen elsajátítható, magyar és nemzetközi szakmai társaságok ajánlásával összhangban álló technikáját dolgozta ki és ismerteti meg a laikusokkal a Teva Gyógyszergyár Zrt. TEVAgy a Hős! programja keretében. Az 5 lépéses módszer a világon egyedüliként biztosítja zene, illetve egy felfújható gumilabda segítségével az otthontanulás lehetőségét: a www.tevagyahos.huoldalon található tananyagok segítségével így bárkiből életmentő válhat!

 

De hogy jön ide a zene?

Mindenki ismeri az érzést, amikor nem tud kiverni a fejéből egy dallamot, és ez bizony nagyon jól jöhet! Létezik ugyanis egy, a zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység, a BPM (Beats Per Minute: percenkénti leütésszám, az egy perc alatt végbemenő leütések száma egy adott műben). A 100-as értékű dalok ismerete és dúdolása pedig ahhoz segíthet hozzá, hogy az újraélesztést végző fél eltalálja a megfelelő ritmust és ez által segítse a megfelelő mellkasi kompressziószám fenntartását. Ilyen például a Bee Gees „Stayin' Alive”, Madonna „La Isla Bonita” vagy a Mr. President „Coco Jumbo” című slágerei, tehát ezek ritmusára kell pumpálni az eszméletét vesztett személy mellkasát. A TEVAgy a Hős!-kampány újdonsága, hogy egy nagyon egyszerű módszerrel, egy felfújható gumilabda segítségével mutatja be az újraélesztés mozdulatsorát és teremti meg az otthongyakorlás lehetőségét.

A TEVAgy a Hős!-csapata e mellett 2018-ban összesen 20.800 fő személyes oktatását is célul tűzte ki, amelyben ma már 23 önkéntes nagykövet segíti a Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai támogatása mellett zajló módszer kidolgozóit.

A részvételre legközelebb július 27-28-án, a FEZEN-en lesz lehetőség. A székesfehérvári esemény egyébként az első olyan fesztivál, amely felismerte a laikus közönség megszólításának a fontosságát, ezért a TEVAgy a Hős! alapítói a péntek és szombat esti nagykoncertek előtt egyaránt helyet kaptak a színpadon.

Forrás: www.tevagyahos.hu

 

 

Magyarországon a Teva25 éve van jelen és a hazai gyógyszerpiac egyik vezető vállalata, mely 2017-ben a legtöbb doboz gyógyszert forgalmazta. A vállalat eddig több mint 230 milliárd forintot ruházott be a hazai piacon, neve pedig összeforrt a minőségi, megfizethető áru készítményekkel és széles termékportfolióval, mely termékek többek között a szív, és- érrendszeri, az emésztőszervi, az urológiai, és az onkológiai betegségek kezelésében nyújtanak segítséget. Emellett az egészség megőrzésében jelentős szerepet játszó vitaminjainak és étrend-kiegészítőinek, a fogápolás,- és babaápolási termékeinek is évek óta bizalmat szavaznak a vásárlók.

 

A Teva debreceni, sajóbábonyi és budapesti telephelyein a kutatás-fejlesztési tevékenységtől az alapanyag-gyártáson, kész gyógyszergyártáson és törzskönyvezésen keresztül promócióig, marketingig és értékesítésig számos tevékenység folyik. A Teva magyarországi gyártóüzemeiből európai, amerikai és más piacokra is exportál, ezzel munkát adva több mint 2000 hazai munkavállalónak.

 

TEVAgy a Hős!

A Teva magyarországi egészségnevelési programja a Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével jött létre. A TEVAgy a Hős! program küldetése, hogy az újraélesztés módszerének széles körben történő oktatásával bárkiből életmentő hős válhasson. Az 5 lépéses módszer a világon egyedülikéntbiztosítja zene, illetve egy felfújható gumilabda segítségével az otthoni gyakorlás lehetőségét. Részletek és tréninganyagok a www.tevagyahos.huoldalon találhatóak.

Vissza...