2D-s vonalkód technológiájával a Teva is harcol a gyógyszerhamisítás ellen

A hamisított gyógyszerek kereskedelme a világ egyik legnagyobb feketepiacának számít, ahol évente több milliárd dollár kerül szervezett bűnözők kezébe.01

A hamis gyógyszerek piaca évente több ezer ember halálát okozza világszerte, valamint sokan bénulást vagy más súlyos egészségkárosodást szenvednek szennyezett vagy lejárt hamisított termékek szedése miatt.02

A hamisított gyógyszerek elleni küzdelem részeként a Teva forradalmian új 2D-s vonalkód technológiát vezetett be, ami a veszélyes hamis gyógyszerek világának vethet véget. A 100 millió dolláros kiadást meghaladó projekt keretében a Teva létrehozott egy új szerializációs technológiát, hogy  biztosítása a termékek hitelességét, megnyugtató megoldást találjon a kiskereskedőknek és fogyasztóknak, valamint hogy kivegye az illegális nyereséget a bűnözők kezéből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a hamisított gyógyszerekből származó bevételek elérik a 200 milliárd dollárt, ami a világ a gyógyszerkereskedelmének körülbelül 10-15 százalékát teszi ki.03 Ezeket a feketepiacon és az interneten keresztül értékesítik, illetve egyes esetekben recept útján is hozzájuthatnak a betegek a hamis gyógyszerekhez.

Mivel a hamis gyógyszerek használata világszerte növekszik, a Teva a 2D-s vonalkód és a nyomonkövethető globális azonosítószám használatával igyekszik  gyógyszerei hamisítását megnehezíteni immár 326 csomagolósoron. A vonalkód technológia optimális alkalmazásán dolgozott Galit Meyran program menedzser is, aki 2015-től vezette a szerializációs projektet.

Meyran úgy véli, hogy a vonalkód erősíti a betegek bizalmát az általuk szedett termékben. „Egy apró vonalkódról beszélünk, ami mégis óriási hatással van a betegek egészségére és teljesíti márkaígéretünket. A fogyasztó meggyőződhet róla, hogy terméke valódi, és senki sem próbál hamisított gyógyszert eladni neki.”

A gyógyszeripar régóta hangsúlyozta a nyomonkövethetőség fontosságát a hamisítás elleni küzdelemben, de ez nem akadályozta meg a bűnözőket a hamisított gyógyszerek előállításában és sikeres értékesítésében. A hamisítók mindenféle gyógyszert lemásoltak már az AIDS-gyógyszertől kezdve a malária elleni tablettákig, a WHO becslése szerint04  az alacsony és közepes jövedelmű országokban 10-ből 1 gyógyszertermék vagy silány minőségű vagy hamisított.

Meyran, aki több száz emberrel dolgozott együtt a projekt megvalósításán 38 különbözó Teva létesítményben világszerte, hozzátette: „A Tevánál nem állunk meg a termék gyártásánál és forgalmazásánál. Minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy a betegek és a gyógyszerészek meggyőződhessenek róla, hogy valódi Teva gyógyszert tartanak a kezükben.”

Az utóbbi években a Teva kormányzati szervekkel és vámhatóságokkal együttműködve próbálja megakadályozni a hamis gyógyszerek piacra kerülését. 2013-ban a Teva segítségével sikerült felderíteni egy kifinomult hamisítási műveletet, miután egy német páciens helyesírási hibát vett észre a csomagoláson, és értesítette a vállalatot. A Teva vásárolt a gyanús termékből, hogy laboratóriumában megvizsgálhassa, és kiderítette, hogy bár a gyógyszer valódi összetevőket tartalmazott, azt nem a Teva állította elő, ellentétben a terméken szereplő állítással.

A hamisított gyógyszerek növekvő veszélyének leküzdése és a jogszabályi változások betartása érdekében a Teva évi több milliárd tabletta és kapszula csomagolását változtatja meg az új vonalkód technológia szerint. A Teván belül ez az első alkalom, hogy egy projekt ilyen széleskörű együttműködést kívánt a különböző osztályoktól, illetve a globális és helyi munkacsoportoktól világszerte.

Meyran, aki korábban informatikai  biztonsági szakértő volt, és immár hat éve dolgozik a Tevánál, elmondta, hogy a projekt több tucat osztály többéves együttműködésének eredménye. „Ez a program valóban globális csapatmunkát kívánt, beleértve a grafikusokat, a beszerzést, az ellátási láncot, a csomagolást és számos globális vezetőt” - mondta.

„Ez a nagyszabású globális program vállalatunk működésének minden területére kihat. Nagyszerű  látni az eredményt, amikor az osztályok összejönnek, hogy megosszák egymással tudásukat. Mint egy filharmonikus zenekar, ahol a különböző zenészeknek összehangoltan és tökéletes pontossággal kell együtt játszaniuk ahhoz, hogy a darab tisztán és jól szólaljon meg” - tette hozzá. „Nagy kihívás volt, de büszke vagyok a csapatra, amely sikerre vitte a projektet.”

Régebben a hamisított gyógyszerek használata nem volt elterjedt az iparosodott országokban, mint például az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában, de manapság sok fogyasztó használja az internetet olcsó gyógyszerek vásárlására, ezért a hamis gyógyszerek előfordulása világszerte megugrott. A WHO becslése szerint Afrikában, valamint Ázsia és Latin-Amerika egyes részein a hamis gyógyszerek aránya elérheti a piac 20-30 százalékát.05 A  hamisított gyógyszerek eladása hátrányosan érinti a harmadik világban élő embereket, de ezek a termékek olykor az USA és az EU erősen szabályozott piacain is fel-felbukkannak.

A hamisított gyógyszerek által okozott óriási károk elleni küzdelem részeként az Egyesült Államok Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatala (FDA) 2014-ben ismertette koncepcióját egy olyan szabályozás a bevezetéséről, amely előírja minden lezárható csomagolású gyógyszertermék sorszámozását  2018 novemberéig. Ezt követte az Európai Unió szabályozása, mely 2019 februárjában vezette be a szerializációt, míg az Orosz Föderáció 2020 januárjáig tervezi hasonló szabályozás bevezetését.


Forrás megtekintése

  1. Back to contents.
  2. Back to contents.
  3. Back to contents.
  4. Back to contents.
  5. Back to contents.

Megosztás