Intelligens technológiai eszközök segíthetik az MS-betegek közösséghez való tartozását

Az intelligens órák és mérlegek nem csak lépések  vagy kalóriák számlálására használhatók.  Ha Ön sclerosis multiplexben (MS) szenved, ezek az eszközök segíthetnek sorstárs közösségek kiépítésében is.

Teva-munkacsoport tesztelte, hogy az intelligens eszközök képesek-e javítani az egészségügyi állapotot, illetve segítenek-e erősíteni a betegség feletti kontroll érzését. Ennek eredményeként született meg a vállalat első tanulmánya az MS betegkapcsolat témakörében, továbbá körvonalazódott egy terv is a digitális egészséget érintő jövőbeli beruházásokkal kapcsolatban.

A munkacsoport három technológiát tesztelt: egy aktivitást nyomonkövető intelligens órát, egy alvásellenőrző rendszert az alvás időtartamának és minőségének mérésére, és egy intelligens mérleget a súly és a testösszetétel változásainak követésére.

A vizsgálat váratlan eredményeket hozott. A tesztet úgy állították össze, hogy a résztvevők kapcsolatba léphettek egymással. Az egyik munkatársunk szerint: „ közösségépítés jeleinek lettünk tanúi, ahol az emberek segíteni akartak egymásnak. Valódi kapcsolatok alakultak ki olyan emberek között, akik még soha nem találkoztak egymással, és az ország teljesen más részén éltek. Lenyűgöző volt látni.”

A megfelelő partnerek azonosítása

Hagyományosan ezt a fajta kutatást klinikai vizsgálatként kezelnék, de a csapat tudta, hogy ez több millió dollárba kerülne, és csak az önkéntesek toborzása hónapokig tartana. Ehelyett a Teva kereskedelmi megközelítést alkalmazva az eszközök általános használhatóságát vizsgálta egy adott betegpopuláció összefüggésében.

Döntő fontosságú volt olyan külső partnert találni a teszthez, aki épp annyira elkötelezett volt, mint a mi csapatunk. A Teva partnerséget kötött a - jelenleg a Nokia tulajdonában álló - Withings csapatával, amely nemcsak az eszközökkel, de az összegyűjtött adatok elemzésében is segített. A C Space Health csapata gondoskodott a résztvevők bevonásáról és támogatta a projekt iránti elkötelezettségüket.

Rugalmas volt az együttműködés a C Space Health csapatával. A Teva-munkacsoport kérésére létrehoztak egy online közösségi portált a résztvevők számára. Ez lehetővé tette, hogy a munkacsoport feltárja az összegyűjtött adatok kontextusát, így biztosítva, hogy a tanulmányból leszűrt tanulságokat a jövőben alkalmazni lehessen. A rendszeres tevékenységekre és felmérésekre alapozva egy részletes tervet is kidolgoztak, hogy megértsék az emberek tapasztalatait az intelligens eszközökkel kapcsolatban, beleértve azt is, hogy a résztvevők mit tekintettek „jó” vagy „rossz” MS napnak, és hogy milyen általános érzésekkel viszonyultak saját erőnlétük iránt.

Az objektív adatok előnyei

Öt hónap után a tanulmány résztvevői megosztották tapasztalataikat. Összegezve a betegek véleményét, úgy érezték, tisztábban látnak a betegségükkel kapcsolatban, mert olyan objektív adatok birtokába kerültek, melyekkel korábban egyáltalán nem rendelkeztek.

A Teva számára a tanulmány értékes betekintést nyújtott a digitális egészség és más nem gyógyszeres kezelések által nyújtott lehetőségekbe, amelyek alapját képezhetik jövőbeni kutatásoknak és befektetéseknek.

Példának okáért a Teva csapata kiderítette, hogy míg a tipikus fitnesz karkötőket általában a csuklójukon viselik az emberek, az MS-sel élő embereknek – mivel gyakran egyensúly problémákkal küzdenek és járás közben támasztékot használnak, vagy fogják a valaki kezét - nem leng a karjuk, így a fitnesz karkötő sem érzékeli a lépéseiket. Nyilvánvaló, hogy ennek a betegpopulációnak testreszabott okoseszközöket kell biztosítani.

Fontos számunkra a betegek jólléte

Az elvégzett kutatás fontos információkkal szolgált a gobális MS csapat számára a jövőbeli megoldások tekintetében. A projekt  más, Teva által támogatott krónikus betegséggel kapcsolatban is számos tanulságot eredményezett. A kezdeményezés lényege, hogy segítsen az embereknek jobban érezni magukat.


 NPS-ALL-NP-00015 2018. május

Megosztás