A migrénes roham szokatlan előjelei

Getty Images: eclipse_images

Mivel már több mint egy évtizede van krónikus migrénem, az ember azt gondolná, hogy mostanra pontosan tudom, mikor várható a roham, ám ez nem mindig van így.

Bár a szervezetem sokszor megérzi, hogy mikor készül rám törni a migrén, de azt vettem észre, hogy az érhet teljes meglepetésként is.

Szerencsére megtanultam felismerni azokat az előjeleket, melyek arra utalnak, hogy jön a migrén. Íme néhány arra utaló jel, hogy migrénes roham közeleg.

Felfokozott energiaszint és gyors beszéd

Néha úgy érzem, hogy az agyam túlpörög.

Olyan, mintha futóversenyen lenne, és a szám sem akar lemaradni tőle. Amikor ez történik, szerencsére semmi olyat nem mondok, ami ellentétes lenne a személyiségemmel, de hajlamos vagyok hadarva előadni a mondanivalómat, és képtelen vagyok leállni.

Ebben a felfokozott állapotban nem mindig ismerem fel, hogy a migrén már az ajtón kopogtat. Inkább lehetőségnek tekintem arra, hogy mindent kipipáljak a tennivalóim közül, miközben rendkívül hatékonynak érzem magam (ami ritka egy állandó fájdalommal élő ember életében).

Csak akkor jövök rá, hogy a villámgyors gondolkodás és beszéd nem egy szerencsés energiafröccs volt, hanem a migrén előjele, amikor már rám tört a fájdalom.

Lelassult gondolkodás

Igen, tudom, hogy ez szöges ellentéte az előbb leírt migrén előjelnek! Elmondhatom, hogy a migrénnel való együttélés bonyolult és állandóan változó feladat.

Ha éppen nem pörög az agyam és a szám villámgyorsan, azt tapasztalom, hogy lelassul a felfogóképességem, és nehéz értelmesen gondolkoznom egy-egy migrénroham előtt. El tudom ugyan olvasni a betűket, vagy hallom, ha valaki beszél, de az agyam látszólag nem dolgozza fel az információt.

Ha olvasok valamit, akkor tízszer kell elolvasnom ugyanazt a sort, mielőtt megérteném. Van, hogy hiába olvasom el újra meg újra ugyanazt. Egyszerűen nem fogom fel a szavak jelentését. Itt aztán gyakran feladom, és megpróbálok később visszatérni az adott e-mailre vagy tennivalóra. A „majd később foglalkozom vele” azonban nem mindig lehetséges. Az ilyen esetekben, amikor határidő is szorít, és úgy érzem, hogy az agyam csigatempóra váltott, elég dühös és feszült tudok lenni.

Ilyenkor is tudom, hogy okos vagyok, és képes a feladat elvégzésére. Az egyetlen ok, ami miatt küszködöm, az a migrén, ami lényegében lekapcsolja az agyamat. Az ilyen helyzet letaglóz, amit mind a mai napig nehezen tudok kezelni.

Zsibbadás

Bár ez ritka, az ujjaim, az arcom és az ajkaim néha érzéketlenné válnak közvetlenül a migrénes roham előtt.

Úgy érzem, mintha egy labdával szájba dobtak volna, az ajkaim megduzzadnak.

Amikor elkezdődik a bizsergés, tudom, hogy már közeledik a migrén.

Kimerültség

Állandó migrénes fájdalomban élek, így a kimerültség a mindennapi életem része. Amikor egy új migrénroham jön, az erőtlenség új szinteket (vagy inkább mélységeket) ér el nálam. Egyszerűen lehetetlen bármire is energiát gyűjtenem.

A kimerültség gyakran párosul nálam azzal az érzéssel, hogy mázsányi súly húzza a fejemet, és már az is fájdalmat okoz, hogy egyenesen tartsam magam.

Düh

Egyáltalán nem tartom magam dühös típusnak, valójában igazán ritkán vagyok mérges, kivéve, ha közeleg a migrén. Amikor a fájdalom elkezd beállni, érzem, ahogy belém kúszik a düh. Minden feldühít. Onnan tudom, hogy készül kitörni rajtam a migrén, hogy mindenen felhúzom magam.

Saját magam és a környezetem szerencséjére jól tudom leplezni a dühömet. Az évek során különböző módszereket tanultam a migrénnel összefüggő düh és feszültség leküzdésére, hogy ne gyűrhessenek maguk alá, amikor előjön a roham.

Migrénes roham szokatlan előjelei a barátaimnál

Kíváncsi voltam rá, hogy a barátaim tapasztalnak-e hasonló figyelmeztető jeleket. 

Kérdésemre válaszul megosztottak velem egy hosszú listát a szokatlan előjelekről, például a hajfájást, a szagokra való érzékenységet, a váll- és nyakfájást, a túlzott ásítást, a fogfájást, az elfojthatatlan szomjúságot, a túl gyakori pisilést, a fülcsengést, a szemrángást, a befejezetlen mondatokat és az arc merevségét.

További érdekes figyelmeztető jelek még a majonéz vagy kínai étel utáni sóvárgás, fémes szájíz és a fantomszaglás. Elmondták, hogy a fantom illatok között gyakori a gázszag vagy az égés szaga, sőt még a goffri illata is előfordul.

Mindannyiunknak lehetnek eltérő tapasztalatai, tünetei, kiváltói okai és figyelmeztető jelei.

De jó tudni, hogy a migrénes közösségemre támaszkodhatok – függetlenül attól, hogy milyen migrénre figyelmeztető, szokatlan előjelek jelentkeznek nálam.

Bár az előjelek ismerete nem tudja megelőzni a rohamot, de segíthet gyorsan cselekedni, ha a helyzet úgy kívánja.

A migrén kezelésével kapcsolatos további információkért forduljon kezelőorvosához.

 

AJO-HU-NP-00020

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Migrén és az érzékszervi túlterhelés - 7 tipp, ami segít

Jaime Sanders
Bővebben

Két nap, két különböző migrénes roham

Sarah Alexander
Bővebben

Munka és migrén - tudni kell leállni

Daisy Swaffer
Bővebben