Hogyan befolyásolja az időjárás-változás a migrént?

Getty Images: Thinkstock

„Danielle, hallottad, hogy holnap 20 fokkal melegebb lesz? Már olyan izgatott vagyok!”

Amikor ilyen kijelentéseket hallok, összeszorul a gyomrom. Miért? Mert tudom, hogy időjárás-változáskor gyakran előjön a migrénem.

Mindig megérzem, ha esős idő jön, vagy változik a hőmérséklet. Gyakran érzek nyomásváltozást a fejemben, akár már egy nappal korábban. Félek, hogy migrénes rohamot fog kiváltani nálam a 10–15 fokos hőmérséklet emelkedés vagy csökkenés.

Az időjárás változásai elleni harcom valóságos és bénító tud lenni. Ebben a cikkben a migrén és a légnyomásváltozás közötti kapcsolatról olvashat, s arról, hogy én hogyan kezelem ezt a saját életemben.

Nincs egyedül

Bár mindenkit másképpen érint a migrén, vannak gyakori kiváltó okok, melyek mindenkinél egyformák. Az Amerikai Migrén Alapítvány szerint a krónikus migrénben szenvedők több mint egyharmada szerint az időjárás-változás gyakran befolyásolja a tüneteiket.

Az időjárással kapcsolatos kiváltó okok közé tartozik a magas vagy alacsony páratartalom, a váratlan vagy jelentős hőmérséklet-változás, a légnyomás-változás és az erős napfény. Vagyis nemcsak a migrénes rohamok okozta fájdalommal kell megküzdenünk, hanem az időjárással is, amit nem tudunk befolyásolni.

Miért történik mindez?

Több kutatást kell még végezni az időjárás és a migrénes rohamok közötti egyértelmű összefüggés alátámasztásához, illetve, hogy miért lehet a légnyomás-változás néhányak számára kiváltó tényező. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy az időjárás változása egyensúlyhiányt okozhat az agyi szerotoninban, s ez migrénhez vezet.

A nyomásváltozás kitágíthatja a vérereket, ami rendellenes véráramlást okoz, és migrént vált ki.

Az időjárást sajnos nem lehet kikerülni

New Yorkban élek, és itt teljesen megszokott a változékony időjárás. El kellett fogadnom, hogy együtt éljek az időjárással összefüggő migrénnel.

Próbáltam kiegyensúlyozottabb, száraz éghajlaton is élni, hogy kipróbáljam, ott javul-e az állapotom. Ez alatt az idő alatt a migrén kicsit enyhült, de a fájdalom még mindig jelentős volt. A különbség nem volt elég nagy ahhoz, hogy hosszú távon ott éljek.

Migrén kezelése időjárás-változáskor

Amikor az időjárásban változást érzek, vagy látom, hogy beborul az ég és jönnek a felhők, már tudom, hogy előjöhet a migrénem. Igyekszem nem gondolni rá. Úgysem tudom befolyásolni.

Ha idegeskedem és feszült vagyok, csak rontok a helyzeten. Bár nem könnyű, jobb elfogadni a helyzetet, és tenni tovább a dolgom.

Szükség esetén tájékoztatom a körülöttem lévőket, hogy előjöhet a migrénem. Szólok nekik, hogy a migrén miatt változhatnak a tervek, így lesz idejük alkalmazkodni az új helyzethez.

Amikor tudom, hogy időjárás-változás jön, sok vizet iszom. Ezt egyébként is mindig megteszem, ha érzem, hogy közelít a migrén. Úgy gondolom, hogy a megfelelő hidratálás sosem árt.

Mindeközben gondoskodom róla, hogy rendszeresen és egészségesen étkezem, hogy ezzel se adjak esélyt a migrénnek a támadásra.

A lényeg 

Sokan szembesülünk olyan migrént kiváltó okokkal, melyeket nem tudunk befolyásolni. A fájdalom kezelésének módját ilyen körülmények között is fontos megtalálni. Elengedhetetlen, hogy pozitívak maradjuk, s hogy megleljük, hogy mivel tudjuk az ilyen időszakokat elviselni.


Források:

AJO-HU-NP-00013

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Migrén és az érzékszervi túlterhelés - 7 tipp, ami segít

Jaime Sanders
Bővebben

Két nap, két különböző migrénes roham

Sarah Alexander
Bővebben

A migrénes roham szokatlan előjelei

Danielle Newport Fancher
Bővebben