Hogyan beszéljen partnerével a migrénről?

Getty Images: Pekic

Nehéz migrénnel élni. Ez az állapot nemcsak Önre, hanem a szeretteire is hatással van.

A helyzetet legjobb együtt kezelni, ehhez azonban folyamatos, nyílt és őszinte párbeszédre van szükség.

Gyerekkorom óta küzdök migrénnel. A férjemmel már esküvőnk előtt beszélgettünk erről, és 11 év múltán még mindig nyíltan beszélünk róla.

Az elmúlt 11 év alatt a migrénem epizodikusról krónikusra váltott. Havonta több mint 15 migrénes napot tapasztalok. Megváltozott a betegségem, és ezzel párhuzamosan átalakult az állapotomhoz és az egymáshoz való viszonyunk is.

A férjem a legjobb barátom, a lelki társam és bajtársam a migrén elleni küzdelemben. Csapatként dolgozunk, és még mindig folyamatosan tanuljuk, hogyan birkózzunk meg a migrénnel.

Íme néhány tipp ahhoz, hogy hogyan beszéljen házastársával a migrénről.

Ne veszítse el optimizmusát.

A migrén hangulatingadozást idézhet elő. Ki ne lenne nyűgös, ha fáj a feje? Tudatosan igyekszem úgy beszélni a férjemmel, hogy ne bántsam meg az érzéseit, amikor a fájdalom beszél belőlem, és ne csak a negatív dolgokon lovagoljak.

Nehéz pozitívnak maradni, amikor kiszolgáltatottnak érzi magát az ember. A kiszolgáltatottság könnyeket, frusztráltságot és egyéb negatív érzéseket idézhet elő. Teljesen rendben van, ha ezeket érzi, és megosztja őket partnerével.

Az őszinte beszéd lehetővé teszi a férjem számára, hogy lássa, min megyek keresztül, és hogy figyelembe vegyen olyan érzéseket, amelyekről nem is tudta, hogy léteznek.

Ezután megbeszéljük, hogyan javíthatnánk a helyzeten. Mi a legnagyobb stresszforrás, és hogyan tudnánk azt együtt csökkenteni. Lehet, hogy a legfőbb stresszforrást nem egyszerű megoldani, de a kis lépések is segíthetnek.

Ne hibáztassuk egymást.

Belátom, hogy az én migrénes állapotom a partnerem vállára is nagy terhet rak, ő is kiszolgáltatottá válik. A migrén nem csak az én életemet változtatta meg, hanem az övét is.

Arra biztatom a férjemet, hogy mondja el, hogyan éli meg a betegségemet, miként hat rá. Megbeszéljük, hogyan lehet neki jobb anélkül, hogy felelősnek kellene éreznem magam a migrén miatt.

Senki nem vádolható a helyzet miatt. Megtanultam, hogy se ne kompenzáljam túl, se ne becsüljem alá saját szükségleteimet azért, mert migrénes vagyok. Nemet mondok, amikor arra van szükségem, és mindketten tudjuk, hogy így jut energiám a migrén elleni küzdelemhez.

Képezd magad

Számos forrás nyújt információt a migrénről, illetve mutatja be azt, hogyan él, aki migréntől szenved.

Amikor ezeket tanulmányozom, én is, a férjem is tanulunk. Küldök neki témába vágó cikkeket, blogbejegyzéseket és közösségi média posztokat, hogy elmagyarázzam, hogyan érzem magam, s hogy értse, miről beszélgettünk.

Nagy erőt ad, ha tudjuk, hogy sem szeretett férjemnek, sem nekem, nem egyedül kell megküzdeni a migrénnel. Amit tanulunk mások történeteiből és a betegségről, segíthet saját problémáink megoldásában.

A férjemmel közösen változtatunk dolgokon a tanultak alapján. Ha ráér, eljön velem az orvoshoz. Ha nem tud elkísérni, akkor beszámolok neki a beszélgetésről, és hogy mit tervezek tenni.

Ha átlátja a kezelési tervet, jobban megérti, hogyan segíthet a tüneteim kezelésében. Mindketten kérdéseket teszünk fel, és mindketten meghallgatjuk az útmutatást.

Értékelje a kis dolgokat

Bár életstílusunkat némileg a migrén határozza meg, nagyra értékeljük az élet apró dolgait. A lehető legkedvezőbb életmódot alakítjuk ki magunk számára.

Ha nem tudunk elmenni étterembe és moziba, akkor rendelünk ételt és otthon nézünk filmet. Hálás vagyok minden együtt töltött időért.

Akkor beszéljen meg fontos dolgokat, amikor elmúlt a migrén.

Amíg tart a migrénes roham, ne kezdjen bele fontos beszélgetésbe.

Az agyi köd és a nyomott hangulat erősödhet, ezért a legjobb, ha olyan időpontot keresünk, ami mindkét fél számára megfelelő érzelmileg és fizikailag egyaránt. Előfeltevések nélkül, meghallgatva egymás problémáit és szükségleteit, sokat segíthetünk a felgyülemlett feszültség megoldásában.

A lényeg

Minden kapcsolat más, minden migrén más, és változó a migrénnek a kapcsolatra gyakorolt hatása is. A gyengédség és őszinteség a legjobb út. Ne feledje, senki sem akarja, hogy migrénje legyen.

Ahogy a migrén idővel változik, életének, elvárásainak és beszélgetéseinek is változniuk kell. Tartsanak össze jóban és rosszban, betegségben és egészségben.

A migrén és a házasság is olyan, mint egy utazás: a legjobb és legnehezebb utakat is közösen éljük át.

AJO-HU-NP-00016

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Migrén és az érzékszervi túlterhelés - 7 tipp, ami segít

Jaime Sanders
Bővebben

Két nap, két különböző migrénes roham

Sarah Alexander
Bővebben

A migrénes roham szokatlan előjelei

Danielle Newport Fancher
Bővebben