Az asztma és az allergia egyensúlyban tartása- Próbáljon ki három tippet!

Getty Images : MImage Photography

Legtöbbször szeretek reggel bejárni a munkahelyemre. Szerencsés vagyok, mert elég közel dolgozom, hogy minden nap gyalog mehessek be munkába, s közben élvezhessem a friss reggeli levegőt és a testmozgást. Egyik reggel azonban más volt a helyzet. A parkoló autók, amelyek mellett el szoktam haladni, sárgászöld porral voltak behintve: pollennel.

Ó, ó!

Szinte azonnal éreztem, hogy a kontaktlencsém szárazzá válik és kényelmetlen lett a viselése, de folytattam a gyaloglást. Néhány perccel később viszketni kezdett az orrom. Mire a munkahelyemre értem, zabolátlanul tüsszögtem, s ezt kicsit kínosnak éreztem.

Ugyanez történt az előző nyáron, amikor a városban annyira elszabadult a pollenszám, hogy a lakásban maradás tűnt a legelviselhetőbb megoldásnak. Ekkor leesett a tantusz, és tudtam, hogy mielőbb ki kell találni valamit.

Voltam allergiavizsgálaton, ahol különböző allergéneket visznek fel a páciensek bőrére, és figyelik, vannak-e allergiás reakcióik. Hogy ne szaporítsam a szót: kényelmetlen volt, és nagyon viszketett. Azt mondják, ez egy kifinomult eljárás, ami segít az allergiás asztma, az ételallergiák és a dermatitisz diagnosztizálásában, hogy csak néhányat említsek.

Nem csak az asztma kiváltó okainak és a tünetek súlyosbodásának kezelésében segít, de tájékoztat is azzal kapcsolatban, hogy milyen ételek válthatják ki a reakciókat.

Azoknak, akiket ugyanígy foglalkoztatnak az asztmás tüneteket súlyosbító allergiák, vagy úgy gondolják, hogy allergiás asztmájuk van, léteznek módszerek, melyek segítenek. Íme három ötlet az allergia és az asztma egyensúlyának megteremtéséhez.

Megfelelő diagnózis 

Közel 25 millió amerikai él allergiás asztmával, amire az jellemző, hogy az allergének váltják ki vagy súlyosbítják a tüneteket. A leggyakoribb allergének: csótány, poratka, penész, kisállatok és a pollen. Számomra a legveszélyesebbek a por, a pollen, a penész és a házi kedvencek.

Higgyék el, szinte lehetetlen ezeket elkerülni, mivel közülük sok jut el közelre vagy távolabbra, és vannak, amiket még az emberek is magukon hordoznak. Az allergének számára nincs túl apró vagy tágas hely, bárhol megélnek. Ezért a helyes diagnózis az első lépés az allergia kiváltó okainak azonosításához és a tünetek kezelési tervének összeállításához.

Azt javaslom, írja le tüneteit egy vagy két héten át, és jegyezze fel, hogy milyen körülmények között a legsúlyosabbak a légzési nehézségei. Például lépcsőn haladva, a szabadban vagy víz közelében. Ezután kérjen időpontot az orvostól, aki valószínűleg fizikális vizsgálatot végez és szükség esetén beutalja a tüdőgyógyász szakorvoshoz, aki tüdőfunkciós vizsgálatot és egyéb diagnosztikai vizsgálatot végez majd a tünetektől függően. Eredményei alapján lehet, hogy allergiás bőrvizsgálatot is végez, ami hihetetlenül hasznos tud lenni, és még jobb képet ad az általános egészségi állapotáról.

Higgye el, minél több eshetőséget zárnak ki, annál jobb.

Készüljön fel

A megfelelő diagnózis birtokában együtt tud működni a tüdőgyógyász szakorvossal, hogy kiderítsék, az Ön esetében melyik asztmás kezelés a legjobb.

A kezelések között nincs egyetlen, mindenre alkalmas megoldás. Őszintén szólva egy sor allergiás gyógyszert, inhalátort és egyéb módszert is kipróbáltam. Kérdezze meg orvosát a lehetőségekről, és próbálják ki, hogy mi az, ami legjobban működik.

Fontos, hogy kérdezzen és döntse el, hogy mire van szüksége ahhoz az életminőséghez, amit megérdemel.

Felkészültebbnek érezi magát, ha tudja, mivel áll szemben. Például, ha nagy tengerszint feletti magasságba utazik, akkor a tüneteitől függően vigye magával a sürgősségi inhalátort vagy más kezelési módjait.

Colorado-ban jártam, és észrevettem, hogy a tengerszint feletti nagy magasság hat a légzésemre, ezért egész idő alatt gyulladás elleni kezelést alkalmaztam. Azt is tudtam, hogy ott sokféle allergén fog zavarni, ezért néhány nappal az utazás előtt elkezdtem szedni az allergiás gyógyszereket. Nagyon fontos, hogyha lehet, készüljön fel előre, amennyire csak tud – és mindenekelőtt figyeljen arra, hogy mit üzen a szervezete.

Jegyzetelj, cselekedj!

A tünetektől és az asztmával tett utazás célpontjától függően érdemes nyilvántartást vezetni arról, hogy mi használt, és minek volt kevés vagy semmilyen hatása a légzésére.

És bármennyire is meghökkentő, még ez sem elég. Az allergia-szezon kezdetének és a pollenszámnak az ismerete ott, ahol lakik és ahová utazik, és egy cselekvési terv kidolgozása ugyancsak figyelembe veendő tényezők, és részei az asztmaápolási tervnek. Például mik az első lépések, ha asztmás rohama van? Kihez fordul először? Hol tartja a vészhelyzetben használható inhalátort?

Amíg megtalálja a megfelelő módszereket, addig sokat fog próbálkozni és tévedni, de biztos, hogy megéri a ráfordított időt és az erőfeszítéseket. Az a megkönnyebbülés, amit majd akkor érez, ha eljut eddig a pontig, önmagában is komoly jutalom.

Néhány éve fogalmam sem volt, mit tegyek, amikor az allergiám beköszöntött, pláne, amikor az asztmás tünetekkel kombinált allergia is elért. Nagyon megijedtem, féltem edzeni, és egyenesen nyomorúságosak voltak azok a próbálkozásaim, amikor a belobbanástól félve meg akartam szelídíteni az allergiáimat. Ha már tapasztalta, amiről írtam, beláthatja, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie. Beszélje meg kezelőorvosával a gyógyszerelési lehetőségeket és a tünetek kezelésének egyéb módjait.

A lényeg

Bár a környezetet nem szabályozhatja, azt, hogy hogyan reagál rá, biztosan befolyásolni tudja. Legyen tisztában a tüneteivel, és legyen cselekvési terve. Legyen türelmes önmagához, ez is kulcsfontosságú – ez egy utazás és nem rövidtávfutás a jobb egészségért.


Források

 

DUOR-HU-NP-00005
2020. December 8.

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Asztmatünetek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Kerri Mackay
Bővebben

Három tipp, ha súlyos asztmája van és utazik

Olivia Fulton
Bővebben

Asztma és a légszennyeződés

Beki Cadd
Bővebben