Asztmatünetek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Nehéz pontosan meghatározni, hogy a zavaró asztmás tünetek mikor válnak potenciálisan veszélyes, orvosi kezelést igénylő tünetekké.

Annak ellenére, hogy úgy érzem, jól ismerem az asztmámat, sokszor elgondolkozom azon, hol húzódik a határ - mikor válnak a tüneteim annyira súlyossá, hogy haladéktalanul fel kell keresnem a sürgősségi osztályt?

Szerencsére erre még sosem került sor, de az évek során előfordultak olyan esetek, amikor orvoshoz kellett fordulnom az asztmámmal.

Állapotának megértése segíthet felismerni azokat a figyelmeztető jeleket, melyek arra utalnak, hogy ideje felhívni az orvost, vagy felkeresni a sürgősségi osztályt, mert nincs idő a dilemmákra.

Asztmatünetetek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Az asztma tünetei általában otthon is kezelhetők az orvos által felírt gyógyszerekkel. Néha azonban a tünetek nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre, vagy a szokásosnál erősebben jelentkeznek.

Ha szokatlan tünetei vannak, vagy ha nem reagál a gyógyszeres kezelésre, akkor legjobb, ha felhívja orvosát, és tájékoztatja az állapotáról. Ő segíthet abban, hogy mi a további teendője.

Véleményem és tapasztalataim szerint az esetleges vaklárma ellenére is jobb a biztonságra törekedni - ha bármilyen okból nem sikerül elérni az orvost, akkor érdemes felkeresni a legközelebbi sürgősségi osztályt.

A potenciálisan súlyos asztmarohamra utaló jelek a Mayo Klinika szerint a következők:

  • súlyos légszomj, amely lényegesen rosszabb a szokásosnál, vagy nyugalmi állapotban jelentkezik
  • súlyos zihálás
  • súlyos, csillapíthatatlan köhögés
  • a kilégzési csúcsáramlás az alacsony „sárga” vagy a „piros zónában” van (a legjobb értékének 60%-a alatt)
  • olyan tünetek, amelyek nem javulnak a rohamoldó gyógyszerek használata után sem, vagy ha úgy érzi, hogy a szokásosnál több dózisra van szüksége

A Cleveland Klinika további tünetekre is felhívja a figyelmet, melyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. Ide tartoznak az alábbiak:

  • a bőr színének megváltozása, melybe beletartozik a színvesztés (sápadtság), vagy az ajkak és körmök kékes elszíneződése
  • beszélési nehézség
  • mellkasi fájdalom és nyomás, vagy olyan érzés, hogy nem képes teljesen kifújni a levegőt

A mottóm: bízzon a megérzésében (illetve ebben az esetben a tüdejében). Ha úgy érzi, hogy kórházba kell mennie, figyelje, mit üzen a teste, és kövesse az ösztöneit!

Asztma kezelési terv létrehozása

Az asztma kezelési tervem sokat segített az évek során az asztmámmal való együttélésben. A kezelési tervét orvosával közösen olyan időszakban érdemes kialakítani, amikor jól van. Annak meghatározása, hogy mikor kell sürgősségi ellátást igénybe venni, illetve hogy milyen megelőző lépéseket kell tenni, megmentheti az életét.

Az orvosával együtt elkészített asztma kezelési terv segíthet abban, hogy az enyhe, közepes, súlyos és életveszélyes asztma tünetekre a lehető legjobb választ lehessen adni. 

Az asztma kezelési terve idővel változhat, ezért fontos, hogy azt rendszeresen áttekintse orvosával.

Az asztma kezelési terv elkészítése segítheti a vészhelyzetekre való jobb felkészülést. Az orvosával együttműködve megismerheti az asztmáját kiváltó okokat, valamint minden olyan tünetet, amely indokolttá teheti a sürgősségi osztály felkeresését.

A cikk forrásai


DUOR-HU-00002
2020 december 8.

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Három tipp, ha súlyos asztmája van és utazik

Olivia Fulton
Bővebben

Asztma és a légszennyeződés

Beki Cadd
Bővebben

Nyolc tipp arra, hogy miként beszéljünk másoknak az asztmánkról

Michelle Rivas
Bővebben