MAGYARORSZÁG

6 jótanács diéta tartásához szívinfarktus után

38 évesen szívinfarktusom volt, ezután úgy döntöttem, hogy változtatok az étrendemen Vigyázni szerettem volna a szívemre, és egészségesebben akartam élni. Rájöttem, hogy nagyon fontos szerepük van az elfogyasztott ételeknek.

Íme hat dolog, amin változtattam az étkezési szokásaimban. Ezek segítségével biztosítani tudom a kezelőorvosom által javasolt egészséges étrendet, mely védi a szívemet is.

Ismerd meg az éttermeket, mielőtt felkeresed őket

A magas vérnyomás károsíthatja a szívedet, és növeli a szívinfarktus előfordulásának kockázatát. A sóbevitel mérséklése segíthet a vérnyomás csökkentésében.

A szívrohamom előtt magas volt a vérnyomásom Kezelőorvosom azt javasolta, hogy csökkentsem 2,3 gramm alá a napi sóbevitelt.

Ez nagyon nehéz volt! Nem mindig van kedvem otthon főzni. Sok éttermi fogásban és előre elkészített ételben magas a sótartalom, mert ez a legolcsóbb módja az ízek fokozásának.

Tudtam, hogy változtatnom kell éttermi szokásaimon, amennyiben csökkenteni szeretném a napi sóbevitelt. Különösen azért, mert nem akartam mindig csak salátákat rendelni, amikor étterembe megyek. Egyébként a salátákban és az öntetekben is rengeteg só van.

Mostanában sok időt töltök a neten a menük és táplálkozási információk felkutatásával, mielőtt étterembe indulok. Így saját igényeimhez igazíthatom a rendeléseimet, hogy egészségesebb, kevesebb sót tartalmazó ételekkel lakhassam jól. Néhány kedvenc trükköm a só elkerülésére:

  • Köretként rendelj salátát vagy párolt zöldségeket ízesítés nélkül.
  • Kérd, hogy az előételt ízesítés nélkül készítsék el, kivéve némi citromlevet.
  • A mártást mindig külön kérd, és csak mértékkel fogyassz belőle.

Keresd meg a kedvenc ételeid alacsony sótartalmú változatát

Gyorsan megtanultam, hogy könnyebben figyelhetek a bevitt sómennyiségre, ha otthon főzök

Meg fogsz lepődni, hogy milyen sok kedvenc ételednek van alacsony sótartalmú változata. Megtaláltam a kedvenc Jambalaya fűszerkeverékem alacsony sótartalmú változatát is. Több zöldséget adtam hozzá, mint amit a recept megkívánt, hogy biztosítsam az extra vérnyomáscsökkentő kálium mennyiségét.

Alacsony sótartalmú recepteket is kipróbáltam. Jó néhány nem volt elég ízletes, ezért összeállítottam néhány saját receptet.

Sok tartalmaz teljes kiőrlésű tésztát vagy karfiolrizst rengeteg zöldséggel, és alacsony sótartalmú alaplevet ízesítés céljából Alacsony sótartalmú zöldfűszerek, fűszerek, vagy citrom-, lime- és narancslé hozzáadásával ízletes fogásokat varázsolhatsz kedvenc ételeidből.

Légy kreatív a zöldségekkel

Unod már a salátákat? Adj hozzá további zöldségeket kedvenc receptjeidhez.

A friss, konzerv és fagyasztott gyümölcs és zöldség mindennapi ételeinket érdekesebbé, táplálóbbá teheti Ügyelj arra, hogy a konzerv zöldségek „só hozzáadása nélkül készült” változatát válaszd, így alacsonyan tudod tartani a napi sóbevitelt.

Amikor a recept 1 bögrényi zöldpaprikát ír elő, 2 vagy 3 bögrényi piros, sárga és zöldpaprikát adok hozzá. Jobban is néz ki az étel és remek íze lesz.

Előfordul, hogy hagymát, sárgarépát, spenótot vagy brokkolit adok az ételekhez, akkor is, ha ezek nem szerepelnek a receptben Ez különösen jól működik rizzsel és tésztával készült ételek esetén.

Hagyj helyet a kedvenceknek is

A fenntartható diétában helye van némi rugalmasságnak is. Biztos, hogy nem tudtam volna fenntartani az új étrendemet anélkül, hogy időnként ne fogyasszam el kedvenc ételeimet. Havonta egy olyan alkalmat adok magamnak, amikor bármit megehetek (ésszerű keretek között).

Próbálok sok vizet inni, és korlátok közé szorítani a cukorral édesített italok fogyasztását.

Keresd meg, hol tudod a telített zsírok és a transz-zsírok bevitelét csökkenteni

Már a szívinfarktusom előtt is magas volt a koleszterinszintem. Az orvosom elmagyarázta, hogy a telített és transz-zsírok növelhetik az LDL-koleszterin szintjét (amelyek elzárják az artériát) a vérben. Ezen zsírok bevitelének csökkentése javíthatja a koleszterinszintet.

Íme néhány tipp:

  • A főzéshez folyékony olajokat, például olívaolajat vagy repceolajat használj, szilárd zsírok, zsiradékok, kókuszdió- vagy pálmaolaj helyett.
  • Zsírban sütés helyett válaszd a sütőben való sütést, a grillezést, vagy párold az ételeidet.
  • Válassz sovány húsokat, és vágd le a szemmel látható zsírdarabokat.
  • Mérsékeld a feldolgozott húsok, például virsli, szalámi, szalonna, kolbász és párizsi fogyasztását.
  • Csökkentsd a transz-zsírokat vagy hidrogénezett zsírokat tartalmazó sütőipari termékek, például a fánk, keksz és sütemény fogyasztását.
  • Keress olyan nem tejalapú és csökkentett zsírtartalmú sajtokat, amelyek jól felhasználhatók különböző receptekben.
  • Válassz alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet a teádhoz, kávédhoz.
  • Használj lágy margarint, mely nem tartalmaz transz-zsírt vagy hidrogénezett növényi olajat.

Légy kreatív a konyhában

Az új, egészséges táplálkozási szokások nem válnak unalmassá, ha mindig új receptekkel kísérletezünk. Néha az interneten találok ötleteket Időnként saját recepttel állok elő.

Bátran játssz az összetevőkkel. Soha nem használok sót és mindig extra zöldséget adok az ételekhez. Különféle fűszernövényekkel és ízesítőkkel kísérletezem az érdekesebb ízekért Szeretem még a fehér rizst is karfiolrizzsel helyettesíteni.

Ezek az apró változtatások tényleg sokat jelentenek.

Szívünk egészségének kulcsa az egészséges táplálkozás Az újszerű és szórakoztató módszerek segíthetnek hosszútávon megváltoztatni az étkezési szokásokat, amivel a szív egészségéért is sokat tehetünk.

Nem kétséges, hogy az étkezési szokások megváltoztatása okozhat nehézséget. Kitartást kívánok hozzá!

Remélhetőleg ezek a tippek arra ösztönöznek, hogy Te is bevezess néhány egyszerű változtatást a mindennapi étkezési szokásaidban

A szívbetegségek kezelésével kapcsolatos további információkért forduljon kezelőorvosához

MULTI-HU-NP-00005

___________________________________ 

FORRÁSOK

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt: