5 módszer, amivel ismerősök, barátok, rokonok segíteni tudnak szívroham után

Amikor öt évvel ezelőtt súlyos szívrohamot szenvedtem, vonakodtam másoktól segítséget kérni. Miért tennének nekem szívességet az emberek? Nem kötelességük segíteni, de még ha az is, miért akarnának?

Azóta rájöttem, hogy a segítők nélkülözhetetlenek a szívinfarktuson átesett vagy szívbetegséggel élő emberek életében. Önnek is szüksége lehet segítségre. És a legtöbb ember valószínűleg nagy örömmel segít is, ha hagyják nekik.

A segítő lehet egy barát, munkatárs, családtag, akinek kiemelkedő szerepe lesz a gyógyulás folyamatában. Engem ők támogattak abban, hogy s szívinfarktus után visszatérjek a régi életemhez.

Bizonytalan, hogy hogyan is tudnának Önnek segíteni? Íme öt különféle módszer, amellyel segíteni lehet megbirkózni az olyan krónikus betegségekkel, mint például a szívbetegség.

Ételkészítés vagy szállítás megszervezése

Anyukám körülbelül 20 percnyi autóútra lakik tőlem. Felajánlotta, hogy miután kiengedtek a kórházból, néhány hétig készít nekem ebédet és vacsorát. Örömmel elfogadtam!

Mondtam neki, hogy egészséges ételeket szeretnék enni. Ő megfőzte és elhozta nekem az összes finomságot. Csak fel kellett melegítenem.

Ez óriási segítséget jelentett nekem. A szívroham után nem erőltethettem meg magam fizikailag, és anyukám segítségével csökkent a rám nehezedő stressz. Nem kellett energiát pazarolnom a bevásárlásra, és a konyhában sem kellett órákat álldogálnom.

A szerettei akkor is tudnak segíteni, ha nem élnek a közvetlen közelében, vagy éppen nincs idejük minden nap főzni. Segíthetnek például az ételszállítás megszervezésében. Érdemes naptárt vezetni, amelyben megjelölheti, hogy mikor van szüksége ebédre vagy vacsorára. Megoszthatja naptárát a közösségi médiában vagy e-mailben, és a kollégák, barátok és családtagok is feliratkozhatnak rá, hogy besegítsenek.

Felemelő és pozitív megerősítések

Ez hihetetlenül fontos! Infarktust követően gyakran fordul elő depresszió, melynek számos oka lehet. A szívroham után alkalmazott egyes gyógyszerek, például a béta-blokkolók is fokozhatják a depresszió tüneteit. Szívbetegségem diagnosztizálása után gyorsan megmutatkoztak nálam a depresszió tünetei. A barátaim valóban hatékony fegyvernek bizonyultak a depresszió elleni küzdelemben.

A két legjobb barátom egész idő alatt mellettem állt. Folyamatosan pozitív visszajelzéseket kaptam tőlük, és mindig gondoskodtak róla, hogy a lehető legjobban érezzem magam, még a legsötétebb időszakokban is.

Megnyugtató volt számomra, hogy van kihez fordulnom, és megoszthatom velük rossz érzéseimet. Szükség esetén azonnal megjelentek nálam, hogy elvigyenek magukkal egy csajos estére, és mindig készen álltak, hogy felvidítsanak a telefonban is. El sem tudom mondani, hogy mennyit segítettek nekem az első évben!

Ez kölcsönösen is megtérült. Ők nagyszerűen érezték magukat attól, hogy segíthetnek, miközben mindannyian élveztük a közösen eltöltött időt. Ez határozottan megerősítette barátságunkat, és közelebb hozott minket egymáshoz.

Amennyiben úgy gondolja, hogy depresszióban szenved, első lépésként forduljon szakemberhez. Ezután kérjen meg valakit, akiben megbízik, hogy álljon Ön mellé és támogassa. Mondja el neki, hogy szüksége van valakire, akiben megbízhat, amikor úrrá lesz Önön a levertség. Örömmel fognak a segítségére sietni.

Utazás az orvoshoz

A szívrohamom után el kellett telnie néhány hétnek, mire újra készen álltam, hogy autót vezessek. Már az első hét után a kormány mögé ülhettem volna, de akkoriban jobban örültem, ha valaki elvitt az orvoshoz.

Apukám kedvesen felajánlotta a fuvart, és én örültem a társaságnak is.

Az, hogy nem kellett vezetnem, határozottan sok terhet levett a vállamról. Valljuk be, volt éppen elég gondom, ami miatt aggódhattam. Az utazással töltött idő lehetőséget adott arra, hogy felkészüljek az orvosommal való találkozóra, és összeírjam neki a kérdéseimet.

Kérdezze meg a barátait, hogy alkalomadtán el tudnák-e vinni az orvoshoz, illetve, hogy össze tudják-e hangolni teendőiket az Önével. Tekintse ezt egy újabb lehetőségnek a kötődésre!

Erkölcsi támogatás

Munkatársaim időről időre felhívtak, hogy megkérdezzék, rendben vagyok-e. Néhányan a munkahelyen is odajöttek hozzám, hogy érdeklődjenek, hogy vagyok.

Úgy tűnhet, hogy néhány szó nem sokat számít, főleg ha amúgy nincsenek közeli barátságban. Igazából hatalmas jelentősége van annak, ha tudjuk, hogy vannak körülöttünk emberek, akik törődnek velünk, miközben krónikus betegségben szenvedünk. Rendkívül megnyugtató az a tudat, hogy a segítség csak egy telefonhívásra vagy egy üzenetre van tőlünk.

Tartsa a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akiknek fontos az Ön egészsége. Sohasem tudhatja, hogy egy üzenet vagy telefonhívás mikor vidítja fel a napját.

Támogatás és bátorítás az életmódváltáshoz

Orvosom javasolta, hogy a szívem védelme érdekében változtassak a testmozgási és étkezési szokásaimon. Ez eleinte rettentően nehéz volt, és nem voltam biztos benne, hogy hosszú távon képes leszek tartani magam a változásokhoz.

A testmozgás valódi kihívás volt számomra. Az edzéseket egyszerre szeretem és gyűlölöm. A két legjobb barátom azonban kéznél volt, és maximálisan támogattak a testmozgásban. Még az edzőterembe is eljöttek velem. Beszélje meg kezelőorvosával az edzéstervet, mielőtt elkezdi azt.

A barátaim az új diétámat is ösztönözték. Amikor ebédelni vagy vacsorázni mentünk, sosem csábítottak olyan ételekkel, amelyek számomra nem megfelelőek.

A lényeg

Ez csak néhány példa arra, hogy a barátaim, családtagjaim hogyan segítettek nekem szívinfarktusom után. Rengeteg egyéb módszer is van a krónikus betegséggel élő szeretteink támogatására.

Minden ember más. Minden segítő is más. Ossza meg ezeket az ötleteket a családjával, barátaival, és találják meg közösen az Ön számára legmegfelelőbb megoldásokat!

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésével kapcsolatos további információkért forduljon kezelőorvosához.


Források


MULTI-HU-NP-00006

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


5 jótanács, hogy hogyan maradjunk aktívak, ha szívbetegséggel kell együtt élnünk

Kimby Jagnandan
Bővebben
Jeff Breece

Túlélni egy szívinfarktust és megtanulni újra élni

Jeff Breece
Bővebben

6 jótanács diéta tartásához szívinfarktus után

Kimby Jagnandan
Bővebben