5 meglepő dolog, amitől rosszabbodnak a migrénes rohamaim

Getty Images: Dmitry Titov

A migrén kiváltó okainak hosszú listája van. Migrénes rohamot nálam a leggyakrabban az alváshiány, a stressz, az étkezések elmulasztása, a dehidratáltság, a tejtermékek vagy magas cukortartalmú ételek fogyasztása és a repülés vált ki, vagy az, ha a nap folyamán nem pihenek eleget.

A szokásos kiváltó okok mellett néhány meglepő dolog is migrénes rohamot okozhat.

Íme, néhány nem várt dolog, ami súlyosbítja a migrénes rohamaimat.

1. Testedzés

Ismeri azt az érzést, amikor egy jó edzés után feltöltődik energiával és majd szétveti az izgalom, hogy valami nagy dolgot vitt véghez? Én igen.

Szerettem ezt az érzést, miután teljes erőbedobással végigcsináltam egy edzést. Feltöltődtem az előttem álló napra vagy éjszakára.

Sajnos már évek óta nem tapasztaltam ilyet. Edzés után teljesen kimerült vagyok a migrén miatt. Ez az a fajta kimerültség, amikor úgy érzem, hogy alig állok a lábamon.

A fejem nehézzé válik és olyan, mintha le akarna esni a nyakamról. Ezután jön a fájdalom. Éles fájdalmat érzek a szemem körül és a fejem hátsó részében.

Ahelyett, hogy edzés után feldobott lennék, a padlón érzem magam. Olyankor történik ez, ha futok, terpeszugrásokat csinálok, spinningelek, vagy szinte bármilyen kardió edzést végzek. Most ott tartok, hogy én, aki főiskolás koromban atletizáltam, már pár perc futást sem bírok ki.

Hogy kezelem ezt a helyzetet? Találtam másféle testmozgást, ami hatékony, de nem okoz fájdalmat. A jóga (még a hot jóga is) és a Pilates egy alakformáló gépen teljesen kielégítő számomra, és nem hozza elő a migrént. Az egyetlen trükk az, hogy ne álljak kézen vagy fejen, és ne csináljak olyan mozdulatokat, amelyektől megnő a nyomás a fejemben, mert ez kiválthat migrénes fájdalmat. A forró jógával gond nélkül izzadhatok is.

Ugyanakkor, ami nálam bevált (vagy nem vált be), az teljesen másként működhet a többi krónikus migrénben szenvedőnél.

2. A stressz elengedése

A legtöbben azt gondolnák, hogy életem legnehezebb pillanatai váltanak ki migrénes rohamot nálam. Úgy tapasztaltam azonban, hogy a migrén akkor jön elő, amikor a nyomasztó időszak elmúlt.

Iskolás koromban is ez volt. Ahogy letettem az utolsó vizsgámat, előjött a migrén. Hasonlóképpen mindig migrénem lesz, amikor véget ér egy zűrös munkahét vagy megoldódik valami magánéleti problémám.

Az efféle feszült helyzetek gyakran elkerülhetetlenek. Ilyen esetekben légzésgyakorlatokat végzek, illetve kiírom magamból a szorongást és az idegességet.

3. A légnyomás változása

Furcsának tűnhet, de az időjárás-változás is kiválthatja nálam a migrént.

Legtöbbször előre tudom, ha esős idő vagy hőmérséklet-változás jön, mert nyomást érzek a fejemben. Néha már egy nappal korábban érzem, hogy változni fog az idő. A 10-15 fokos hőmérséklet emelkedés vagy csökkenés is gyakran vált ki migrént.

Emiatt aztán sokszor inkább elkerülöm az időjárás-jelentést.

4. Parfüm és kölni

Nincs rosszabb annál, mint amikor valaki parfümfelhőjébe botlok, vagy véletlenül besétálok egy üzlet parfümrészlegébe. Már az is veszélyes, ha csak elmegyek az utcán egy illatszerbolt mellett. A szagok azonnal migrént válthatnak ki, vagy fokozhatják az éppen meglévő migrénes fájdalmamat. 

Elég érzékeny vagyok az illatokra. Ezért mindig arra kell kérnem az ismerőseimet, hogy ne használjanak bizonyos parfümöket. Arra is megkérem őket, hogy ne gyújtsanak gyertyát a közelemben.

Gyakran el kell takarnom az arcomat, amikor a metrón olyan valaki mellett ülök, aki túlságosan beparfümözte magát.

5. Világos, sárga vagy villogó fények

A sötétséget kedvelem. Ahol csak lehetséges, kerülöm a túl erős sárga vagy vakító megvilágítást. Ahogy az orrom a szagokra, úgy a szemem a fényre érzékeny – mindez a migrénes fejem miatt. 

Amikor mentőautót vagy villogó kerékpárlámpát látok az utcán, el kell takarnom a szememet. A villogást még csukott szemmel is érzékelem.

Az elektromos eszközeim kijelzőinek fénye szintén zavarja a fejem. Így a telefonom, a számítógépem és a TV-képernyőm mindig a legalacsonyabb fényerőre van állítva. Még képernyővédőket is tettem a számítógépek monitorjaira, hogy extra védelmet biztosítsak a fény ellen.

Meglepő, hogy mennyi minden kiválthat migrént

A cikk megírása közben bejelentkeztem az Instagramra, hogy megtudjam, milyen váratlan dolgok válthatnak még ki migrént. 

Ezek közé tartozik a fekvő helyzet, a nap, a magas hangok, az ismétlődő zajok, a mély alvás, az eső, a hosszú autóút, a sör, az ugrálás, a lófarok, a füst, a lime, a felvágott, a szex és a fehér csokoládé.

Egyértelmű, hogy sokféle kiváltó tényező létezik. Fontos, hogy mindannyian tiszteletben tartsuk, hogy másnak mi okoz migrént. Jó esetben talán meg tudunk egyezni abban, hogy nem használunk parfümöt a migrénben szenvedők társaságában.

AJO-HU-NP-00012

Szerintem ez a cikk:

Megosztom ezt az oldalt:


Migrén és az érzékszervi túlterhelés - 7 tipp, ami segít

Jaime Sanders
Bővebben

Két nap, két különböző migrénes roham

Sarah Alexander
Bővebben

A migrénes roham szokatlan előjelei

Danielle Newport Fancher
Bővebben