Művelet folyamatban.
Magyar gyógyszergyártás világszínvonalon
Gyógyszergyártás

Gyógyszergyártás

A Teva Gyógyszergyár Zrt. tevékenységének egyik meghatározó területe a gyógyszer-alapanyag-gyártás, ami nemcsak az ezen a területen dolgozó munkatársak létszámából derül ki.

Kezdjük az alapoknál - Az alapanyaggyártás

 

A Teva Gyógyszergyár Zrt. tevékenységének egyik meghatározó területe a gyógyszeralapanyag-gyártás, ami nemcsak az ezen a területen dolgozó munkatársak létszámából derül ki, hanem az előállított mennyiség és értékesítés volumenéből, valamint a kutatás-fejlesztési és műszaki projektek számából is. Jelenleg a debreceni gyáregység területén dolgozók mintegy fele, több mint 600 fő az alapanyaggyártással foglalkozik.


E terület az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, így a piaci igények maximális kielégítésének érdekében 2005-ben átadták a vállalat új, fermentációs technológiára épülő, gyógyszerhatóanyag-gyártásának új színhelyét, a Sajóbábonyi Telephelyet.

 

A fentieknek köszönhetően a magyarországi gyáregységek (Debrecen és Sajóbábony) váltak a Teva csoport fermentációs központjává.

 

Tabletták, kapszulák, kúpok

 

A Teva Gyógyszergyár Zrt. két telephelyén, Debrecenben és Gödöllőn folyik szilárd gyógyszergyártás. A gyógyszerformák között találunk bevonatos és bevonat nélküli tablettákat és  keményzselatin kapszulákat. Mindezeken túl a vállalat Debreceni Telephelyén  lágyzselatin kapszula, kúp, illetve kenőcs formában is készülnek termékek. Évente mintegy 200 különböző hatóanyagból, több mint 500 féle készítményt állítanak itt elő, melyek elsősorban az európai piacokon kerülnek értékesítésre, de a vállalat szállít Kanadába, Izraelbe és Ázsiába is.

 

A Teva Gyógyszergyár termelési volumene az elmúlt években folyamatosan nőtt, mely fejlődési ütem a tervek szerint a jövőben is folytatódik.

 

E céltól vezérelve döntött úgy a TEVA csoport, hogy 2008 és 2013 között szilárd gyógyszergyártó- valamint csomagolási kapacitásának növelésére mintegy 100 millió USD értékben ruház be Magyarországon. A MegaPlant projekt keretében megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a Debreceni Telephely tablettagyártó kapacitása a duplájára, azaz 15 milliárd egységre, csomagolási volumene pedig 10 milliárd egységre nő.

 

Infúziók, injekciók - Steril készítmények

 

A Gödöllői Telephely több évtizedes sterilkészítmény-gyártó múlttal rendelkezik, ahol többek között szemcseppeket, infúziókat, injekciókat és egyéb liofilizált készítményeket állítanak elő. Az itt gyártott készítmények a hazai piaci igények kielégítésén túl, Európában és Kanadában kerülnek értékesítésre. A termelési tevékenység mellett jelentős a telephelyen végzett K+F tevékenység is.

 

A kapacitásbővítés a Debreceni és Sajóbábonyi Telephelyek mellett, a Gödöllői gyárat is érinti. 2010. januárjában helyezték el annak a Steril Központnak az alapkövét, mellyel a telephely gyártókapacitása megháromszorozódik. Az új létesítményben várhatóan 2011. harmadik negyedévében meg is kezdődik a termelés.