Művelet folyamatban.
Magyar gyógyszergyártás világszínvonalon
Cégtörténet

Cégtörténet

A Teva története több mint száz évvel ezelőtt kezdődött Jeruzsálemben, egy kis gyógyszer-nagykereskedés megalapításával.

A kezdetek

 

1901-ben Chaim Salomon és Moshe Levin Gyógyszer-nagykereskedést alapított Jeruzsálemben, melybe később Yitschak Elstein is beszállt. A Salamon, Levin és Elstein Ltd. (SLE) lett a bölcsője a Teva Pharmaceutical Industries Ltd-nek, mely mind a mai napig az SLR a Teva disztribútoraként tevékenykedik. A harmincas évek elején számos gyógyszerész és vegyész vándorolt be Közép-Európából Palesztinába, ahol ennek köszönhetően számos gyógyszergyárat építettek. Ilyen volt az SLE által alapított Assia, a Teva, a Zori és az Ikapharm. Az 1960-as években a Teva, Afrikára kiterjedő tevékenységével jelentős marketingtapasztalatokra tett szert. Első üzleteit Nigériában kötötte.


 

Részlegből vállalat

 

1964-ben az Assia és a Zori egyesülésével gyors fejlődés vette kezdetét, s közben az Assia a Maabarot kibuccal együttműködve belépett az állatgyógyászat területére is. 1968-ban az Assia-Zori felvásárolta a 30-as években, Jeruzsálemben alapított Teva Közel-Keleti Gyógyszer- és Vegyigyárat, amelyet 1951-ben a Tel-Aviv-i értéktőzsdén bejegyeztek. 1971-ben a Teva létrehozott egy kis izraeli kutatási és fejlesztési részleget, amely rövid időn belül hatalmas divízióvá fejlődött. Létrejött az Assia vegyipari exportvállalata, s kiterjesztette tevékenységét állatgyógyászati termékek alapanyagainak gyártására is. Az Assia-Zori 1976-ban beolvadt a Tevába és ettől kezdve Teva Pharmaceutical Industries Ltd. néven működik. A Teva felvásárolta a holland Orphahellt, mely akkoriban állatgyógyászati alapanyagokat állított elő, majd 80-ban az Ikapharmot és a Plantexet.


 

A Teva a tőzsdéken

 

1982-ben jegyezték be a Teva részvényeit a Tel-Aviv-i tőzsdén, és papírjai 5 évvel később megjelentek az amerikai tőzsdén is. 1985-ben jött létre a Teva-USA. 1988-ben a Teva megvásárolta az ABIC-ot, amely akkor a második legnagyobb gyógyszergyár volt Izraelben, és szintén ebben az évben kiterjesztette működését az orvosi műszerek területére. Pár évvel később a generikus gyógyszereket forgalmazó Dél-németországi Gry-Pharmát vette meg, és az olasz Prosintex vegyigyárat, mely által tovább szélesítette a termékpalettáját, és 1994-ben megépítette a Teva-Tech-et a Negev- sivatagban, mely az alapanyaggyártó divízió vezető üzemévé vált.


 

Amerika meghódítása

 

1995-ben a magyar Biogal Gyógyszergyár megvétele nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Teva mind méretében, mind tevékenységi körében növekedjen. 1996-ban fogadták el a Teva első nagyjelentőségű innovatív gyógyszerét a sclerosis multipex kezelésére használatos Copaxone-t, melyet 2000-re már 19 országban törzskönyveztek. Azáltal, hogy a Teva megvásárolta az angliai APS/Berk-et, belépett Nyugat-Európa egyik legnagyobb piacára, és mikor 1999-ben az amerikai Copley-t is megvette, számottevően megerősítette pozícióit az USA generikus gyógyszerpiacán.


 

Generikus világcég

 

2000-ben a kanadai Novopharm megvásárlásával a Teva a világ első számú generikus gyógyszergyártójává vált. 2004-ben a Teva megvásárolta a Sicor-t, számos leányvállalatával együtt, majd 2005-ben az amerikai Ivax-et, mellyel globálisan megerősítette szerepét a világ minden táján.

Napjainkban a Teva a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója, mely több mint 100 éves tapasztalatával fejleszti, gyártja és értékesíti termékeit. Portfoliójába - a generikus gyógyszerek mellett - számos originális termék, vény nélkül kapható gyógyszer, élelmiszer kiegészítő és gyógyászati segédeszköz is tartozik. Kiemelkedő minőségű termékeivel több, mint 60 országban, naponta 200 millió beteget kezelnek, lehetővé téve számunkra a gyógyulást és a jobb életminőséget.

Világszerte 45 000 munkatársunk összehangolt munkájának köszönhetően mára a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójává váltunk. Termékportfoliónkban több mint 1800 molekula szerepel és 2017-ben világszerte 550-nél több terápiás megoldást kínáltunk. Vállalatunknak 33 országban van gyártó helye, és 18 országban kutatás-fejlesztési központja. Közülük Magyarország kiemelten fontos a globális gyártás és kutatás-fejlesztés szempontjából.

 

A hazai piac egyik vezető gyógyszergyártó és –forgalmazó nagyvállalata

 

Hazánkban a Teva 25 éve van jelen és a hazai gyógyszerpiac egyik vezető vállalata, mely 2017-ben a legtöbb doboz gyógyszert forgalmazta Magyarországon. A vállalat eddig több mint 230 milliárd forintot ruházott be a hazai piacon, neve pedig összeforrt a minőségi, megfizethető áru készítményekkel és széles termékportfolióval, mely termékek többek között a szív, és- érrendszeri, az emésztőszervi, az urológiai, és az onkológiai betegségek kezelésében nyújtanak segítséget. Emellett az egészség megőrzésében jelentős szerepet játszó vitaminjainak és étrend-kiegészítőinek, a fogápolás,- és babaápolási termékeinek is évek óta bizalmat szavaznak a vásárlók.

 

A Teva debreceni és sajóbábonyi üzemében a kutatás-fejlesztési tevékenységtől az alapanyag-gyártáson keresztül a kész gyógyszergyártásig és törzskönyvezésig számos tevékenység folyik. A Teva magyarországi gyártóüzemeiből európai, amerikai és más piacokra is exportál, ezzel munkát adva több mint 1800 hazai munkavállalónak.