Művelet folyamatban.
Magyar gyógyszergyártás világszínvonalon
Szemészeti problémák

Szemészeti problémák

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

HUMALAC: Lehet könny nélkül sírni…

 

Elsősorban a kiváltó okokat kell orvosolni, ha ez nem lehetséges, vagy nem elégséges, akkor helyi kezelésként pótolni kell a hiányzó könnyet.

 

Az egészségügyi világszervezet felmérése szerint több száz millióan szenvednek a földön a száraz szem szindróma tüneteitől. A harmadik világban jobbára fertőzések, illetve az alultápláltság okozta A-vitamin hiánya áll a betegség hátterében, míg a jóléti társadalmakban civilizációs kórképként tartják nyilván. Kialakulásában szerepet játszik a megváltozott hormonháztartás is, ezért a 45 éves kor fölöttiek csaknem 70 százalékánál kialakul, a nőknél kétszer gyakrabban, mint a férfiaknál.

 

A fokozott környezetszennyezés, illetve a hajszolt életmód, a pihenés hiánya miatt bármely életkorban panaszt okozhat. A szem kiszáradása egyes allergiák kísérő tüneteként, esetleg vízhajtó vagy antidepresszáns szerek mellékhatásaként is jelentkezhet, de lehetnek belső tényezők is az okok között: például némelykor túlzottan gyors a könny párolgása vagy a hibás szemhéjzárás miatt a könnyfilm nem tudja teljesen beborítani a szemgolyó felszínét. Az életmód is szerepet játszik a megjelenésében: a légkondícionálás kifejezetten elősegítheti, de hosszantartó, feszült figyelem, azaz autóvezetés, a számítógép vagy a tévé bámulása közben is kialakulhat, mert ilyenkor a kelleténél ritkábban pislogunk.

 

Elsősorban a kiváltó okokat kell orvosolni, ha ez nem lehetséges, vagy nem elégséges, akkor helyi kezelésként pótolni kell a hiányzó könnyet. A patikában kapható műkönnyek közül érdemes olyat választani, amelynek összetétele a leginkább hasonlít a természetes könnyre, a szem számára nélkülözhetetlen anyagokat és elektrolitokat, esetleg A-vitamint is tartalmaz.

 

Humalac A - betegtájékoztató
Humalac B – betegtájékoztató
Humalac C - betegtájékoztató

 

OPTICROM szemcsepp: Szemben az allergiával


Az Opticrom szemcseppet szénanátha, atka és egyéb idegen test pl. állati szőrzet okozta allergiásan kivörösödött, vizenyős és duzzadt szem kezelésére alkalmazzák.

 

A szem allergiás állapota olyan esetekben alakul ki, amikor allergének érintkeznek az erre érzékeny szemmel. Ilyenkor a szem külső rétegeinek különleges sejtjei olyan vegyületeket választanak ki, amelyek a szemet vörössé, vizenyőssé és duzzadttá teszik. Az Opticrom szemcsepp olyan sejtstabilizáló szer, amely meggátolja az azonnali túlérzékenységi tüneteket okozó kémiai mediátorok felszabadulását, így alapvető hatást gyakorolhat az allergiás reakció kifejlődésére. A megelőzést célzó alkalmazás esetén a késői fázisú reakciót is hasonlóképpen gátolja.

 

Betegtájékoztató


Az oldal tájékoztató jellegű információkat tartalmaz, amelyek önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon orvoshoz.